Zaczynam zastanawiać się nad rozstaniem z moim leciwym już nieco ThinkPadem T41p. Wypadałoby kupić więc coś innego, problemem jest jednak ograniczony budżet. Mógłbym wydać co najwyżej 1500zł (i ani złotówki więcej, te 1500 byłoby już wielkim nadwyrężeniem budżetu). Samo w sobie nie byłoby to może takie straszne, bo używanych laptopów się nie boję, ale gdy przyjadę z laptopem na weekend do domu, to czasami mam ochotę pograć w coś bardziej wymagającego niż Quake 3. Tu więc pojawia się moje zapytanie - co moglibyście mi polecić? Robiłem małe rozpoznanie na Allegro, i znalazłem coś, co mnie intryguje, lecz wywołuje mieszane uczucia:
Zepto A15 2,4GHz 2GB RAM GF 9600M GT
Zepto G15b 2,1GHz 4GB RAM GF 9650M GT
Pierwszy raz słyszę o firmie Zepto i nie budzi ona mojego zaufania, jednak recenzja modelu A15 na NotebookCheck jest dosyć pozytywna, a i na forum zawsze zapytać można. Tym razem wolę postawić na lepsze parametry w niższej cenie niż tak jak poprzednio - duży komfort i jakość wykonania (ich braku mojemu ThinkPadowi zarzucić nie można), jednak czy kupno takiego sprzętu nie będzie zbyt ryzykowne i czy jest on wart swojej ceny? Szczególnie ciekawy jest drugi model - wprawdzie słabszy procesor, jednak zawsze można go kiedyś wymienić, za to karta graficzna w procesie 55nm, trochę chłodniejsza i wydajniejsza od 9600M GT. Ponadto matowa matryca - błyszczących jakoś nie lubię.
Co sądzicie o takim sprzęcie? Może macie jakieś lepsze propozycje?