Otóż kolega t0d w wielu tematach o sieciach internetowych pisze:
itd...nie chce mi sie szukac i kopiowac innych wypowiedzi,ta jedna wystarczy...t0d napisał(a):podłączanie się do sieci bezprzewodowej bez wiedzy i zgody jej właściciela (albo osoby która za to płąci) jest nielegalne (uprzedam)
Nie podając przy tym argumentów-wprowadzić można w błąd
Otóż zeby było jasne dla wszystkich:
-jeżeli łamiesz klucze WEP-WPA,bądź inne zabezpieczenia sieci bezprzewodowej za pomocą jakichś "narzędzi" bądź "programów" popełniasz przestępstwo i
musisz się liczyć z konsekwencjami tego czynu....
-jeżeli łączysz się z niezabezpieczoną siecią bezprzewodową.........hmmmm

I tu zaczynają się schody......Teoretycznie nie popełnia się tu przestepstwa bądź wykroczenia gdyż nie ma na to paragrafu-a skoro nie ma paragrafu;nie ma przestępstwa
Jedynym przestepstwem w tym wypadku jest przestępstwo natury moralnej bądź etycznej...
Już uzasadniam....
Jak nam wiadomo w wielu miejscach są udostepniane free hot-spoty z którymi łączymy się za wyraźną zgodą Administratora,ale nie masz możliwości odróżnienia, czy to prywatny AP czy publiczny. Zatem należy założyć, że ktoś tworząc niezabezpieczoną sieć musi liczyć się z faktem korzystania z niej przez osoby postronne.....
A używanie tutaj analogii typu: jak zostawisz w domu otwarte drzwi i ukradną Ci komputer - to co z tego, że zostawiłeś drzwi otwarte - kradzież to kradzież;nie jest na miejscu...równie dobrą analogią jest: Jeżeli masz przy ulicy nieogrodzony i nieoznakowany trawnik, to przejście przez niego nie jest ani przestępstwem ani wykroczeniem.Prawda?Analogii nie ma co używać, bo prowadzą zdecydowanie za daleko.
Skupmy sie na sednie sprawy-podłączeniu do niezabezpieczonej sieci bezprzewodowej.....Otóż w chwili nakrycia nas na tym fakcie (zdaża się-wiem z autopsji)....Odpowiedź prawidłowa: dowiesz się po fakcie, bo nie ma żadnej wiążącej interpretacji. Są znane mi dwa polskie wyroki w pokrewnych sprawach, sprzeczne ze sobą, ale w Polsce nie obowiązuje system precedensów, a szanowanej zwykle interpretacji Sądu Najwyższego nie ma.Sprecyzuję co do roli orzecznictwa - jeśli uzbiera się kilka podobnych orzeczeń, to będzie można mówić o "ukształtowanej linii orzecznictwa", która daje prawdopodobieństwo (tylko i aż), że następne będą podobne.
Więc reasumując- jest to legalne,czy legalne inaczej....odpowiedź- nie wiadomo.Resztę patrz wyżej
Napisałem to info w celu wyjasnienia pewnych spraw a nie nakłaniania do korzystania,włamywania,etc....Żeby sprawa była jasna-każdy jest kowalem swojego losu i sam odpowiada za swoje czyny i postępowanie...
Uprzedzając pytania związane z tym tekstem:
podłączeniu do niezabezpieczonej sieci bezprzewodowej.....Otóż w chwili nakrycia nas na tym fakcie (zdaża się-wiem z autopsji)....
informuję że nie odpowiem na nie co,jak dlaczego itd. z przyczyn osobistych

a powyzsze info na temat sieci bezprzewodowych ma wylacznie charakter informacyjny....