Procesor: I5 4670k
Płyta: MSI Z87-G43
Pamięć: GoodRam 8GB CL9
Grafika: Gigabyte GTX 760
Zasilacz: SPC Deus M1 550W
Dysk: Seagate 1TB
Chłodzenie: SPC Fortis HE1225
Obudowa: SPC M40 (aktualnie niedostępna, ale myślę, że jeszcze się pojawi lub kupię w innym sklepie)
Razem daje to około 3300zł, więc założony budżet sporo przekroczony, ale jestem skory tyle zapłacić. Pytanie teraz czy da się coś uciąć z tego zestawu żeby cena jakoś zauważalnie spadła, powiedzmy o 100zł lub więcej, a nie tracić na wydajności czy potencjalne OC, które na pewno zrobię? Wiem, że najprościej byłoby wziąć tańszą obudowę, mniejszy dysk albo na razie odpuścić chłodzenie, ale obudowa po prostu mi się podoba, różnica w cenie dysku nie jest duża, a chłodzenie i tak kupiłbym za te same pieniądze co teraz, więc nie robi mi to różnicy.
Jeżeli chodzi o wymagania... nie ukrywam, że gram sporo, chociaż ogranicza mnie wydajność laptopa, więc chętnie nadrobiłbym pewne zaległości z niektórymi tytułami, niemniej jednak priorytetem dla mnie przy zakupie tego komputera będzie wydajność w bardziej użytkowych/profesjonalnych programach. Sporo programuję, głównie w Javie, ale również trochę C++ i Asm, do tego tak naprawdę wydajność mojego Lenovo jest wystarczająca (chociaż emulatory Androida czy Windows Phone potrafią szarpać), ale będę też korzystał z maszyn wirtualnych, a tutaj ciut już brakuje + T4200 nie wspiera VT. Sumując, komputer ma najpierw pozwalać na komfortową pracę w takich zastosowania, a przy okazji dysponować maksymalną możliwą wydajnością w grach przy podanym budżecie.
Zastanawiałem się również, i głownie tutaj proszę o radę, czy nie odpuścić w tym przypadku GTXa 760, 4670k i Z87, a wziąć zamiast tego np. Radeona 7870, 4770K i B85 albo 7870 + 4670K + Z87 + dysk SSD.
Dodam jeszcze, że jednocześnie planuję kupić brata bliźniaka dla mojego Della U2412M (oczywiście poza wspomnianym budżetem) + kilka potrzebnych mi gratów, np. klawiaturę, więc na razie łącznie szykuję się na 4400zł. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak zejść na 4200-4300zł to różnicę jestem skory "upłynnić" i spożyć z pomysłodawcą