przez kjubus 04 Maj 2010, 15:23
skowrona, wszystko robie przez e-mail. raz do mnie zadzwonili, ale sprawdzilem firme w necie i po przeczytaniu opini nie poszedlem na rozmowe (w zeszly poniedzialek zadzwonili). no i dzis drugi telefon byl. no i pamietaj dolaczyc list motywacyjny;) czesto mozna tam wpisac rzeczy, ktore nie sa bezposrednio z wyksztalcenia, ale np. moga przechylic szale na twoja korzysc. przykladowo: wysylasz aplikacje na sprzedawce samochodow. jesli interesujesz sie motoryzacja, to mozesz dopisac cos w stylu "ponadto interesuje sie motoryzacja, przez co uwazam, ze jestem odpowiednia osoba na to stanowisko";) ja tez pisalem np. o "umiejetnosci zarzadzania wieksza iloscia ludzi", bo na pierwszych studiach bylem starosta roku:)
a co do pomyslu z wlasnym interesem - jesli cos znajdziesz (tzn. jakas nisze) i jestes zarejestrowany jako bezrobotny - mozesz dostac pieniadze z unii. ale najwazniejsze we wlasnym biznesie to dobra ksiegowosc. znam ludzi, ktorzy rozkrecali niszowy biznes, ale z dobrym ksiegowym bez problemu sa w stanie sie utrzymac, kupic nowe auto (na firme po jakichs tam specjalnych kruczkach prawnych), a znam ludzi (moja byla szefowa), ktorzy majac spory kapital, pakujac mase kasy w biznes (150k na minus w ciagu niecalego roku, wliczajac to okres przygotowania siedziby... po samym otwarciu to jakies 8 miechow), ktory mial szanse - wszystko mieli prze*ebane. nie przemyslany do konca biznesplan, ceny (to pizzeria byla) + tragiczna ksiegowa... teraz jestem bezrobotny;)
wiec jak to powiedzial liam neeson w liscie schindlera: "w zyciu potrzebujesz dobrego ksiedza, lekarza i ksiegowego. jestem niewierzacy i nigdy nie narzekalem na zdrowie. potrzebuje wiec tylko ksiegowego" (cytat z pamieci);)
<=== WWW Aristo Prestige 1700 - Centrino Duo 2.2GHz, 1*2GB DDR2 667 + 1*1GB DDR2 667, GF 8600M GS 256MB+turbocache (max 512), Win 7 Professional x64 //PlayStation 4 500GB + LG 37LH3000nie pomagam przez PW/GG/E-MAIL! masz klopot? pisz na forum.