Na 99% jest taka możliwość, choć technicznie EE jest dość mocno zbliżone do Age of Empires. Tak teraz mi się przypomniało, że dość dobry aspekt gospodarczy/ekonomiczny jest w seriach gier:
-
Cezar 3-
Faraon, Kleopatra-
Zeus, PosejdonWszystkie bardzo do siebie podobne, ale w innych klimatach. Tytuły Kleopatra i Posejdon zawierają w sobie też kampanie z części poprzednich. We wszystkie grałem i mogę polecić, na pewno bardziej pasują do twoich oczekiwań niż wymienione prze zemnie wyżej AoE i EE.
Jeszcze możesz sprawdzić takie tytuły jak:
-
Alien Nations 2 - Dawno grałem, przyjemna strategia
-
Tropico - Dawno grałem, mało z niej pamiętam, ale wspomnienia mam dobre.
-Seria
Cultures ( Cultures, Cultures 2, Northland, 8th Wonder of the World) - 2 średnio mi przypadła, w 3 i 4 nie grałem, choć mają dobre oceny, jedynka mimo swojego wieku, przyciąga jak magnes, nawet grafika cieszy oko. Muzyka też świetna.
-Seria
Anno - niewiele mogę powiedzieć, grałem w ostatnią część jakieś 10 lat temu? Ale chyba częściowo przynajmniej do twoich wymogów pasuje
-Seria
Settlers - klasyka, choć dla mnie prawdziwi settlersi skończyli się na 4 części, 7 próbuje wrócić do korzeni, ale nie przekonała mnie osobiście.
Co prawda te tytuły nie dzieją się na przestrzeni dziejów, ale moim zdaniem warto się nimi zainteresować, a nuż ci przypasują