Czy najlepszy-tak,ale to tylko moje OSOBISTE zdanie,zapewne znajdzie się ktoś kto będzie uwazał inaczej;normalka

.Napisałeś że się nie znasz i czekasz na propozycje-dlatego podałem ci 3,+ furtke do wyboru całą liste z allegro

Inaczej,dyski napedzane usb i 2,5" sa mniejsze,to fakt i nie potrzebują dodatkowego żródła zasilania i to może być argumentem aby np.w warunkach takich gdzie brak dostepu do elektryki mozna skopiowac dane.Wszystko się zgadza poza jednym ale....Laptop wtedy tez pracuje na baterii (a z jej moca i pojemnością w danej chwili jest róznie) a do skopiowania danych w takim wypadku w dobie pendrive 8/16/32 a nawet 64gb nie ma juz problemów

a dalej OSOBISCIE uwazam ze teraz pen 8gb to absolutne minimum
I jak zaznaczyłem zestaw 1 dysk 3,5" + obudowa jest o wiele praktyczniejszy dla mnie jak już ci opisałem dlaczego.Więc jeśli myslisz o zewnetrznym dysku do gromadzenia danych a'la archiwum lub kopie czegoś do domu-wręcz idealne rozwiązanie...Do laptopa w podrózy tez,nie zajmuje wcale aż tak duuuużo miejsca w torbie jakby się wydawać mogło..
Ja swój zestaw mam głównie do filmów aby za granica po pracy obejrzec sobie cos ciekawego,i mam teraz bynajmniej porzadek w laptopie

,kiedys zawsze był burdel bo to ładowało sie byle gdzie gdzie miejsce było itd...masakra.Teraz zamieniłem z córą dyski,sobie wziąłem od jej lapa 120gb(starcza az za swiat na programy i download)a jej dałem mój 320gb;i mam dodatkowo 500gb 3,5" wewnetrzny w obudowie gdzie trzymam filmy oraz do zgrywki danych w wypadku gdy komus "ratuje sprzet"....
Teraz Twój wybór i decyzja

Jesli jednak sie zdecydujesz na dysk 2,5" i naped usb;odżałuj pare groszy i kup cos,co w miare mocno zabezpieczone jest wstrzasowo/upadkowo-kopane

w terenie różnie bywa

PZDR