Zamierzam sobie kupić dysk twardy, tak około 300GB, może też byc 250, albo 320. Cena tak około do 300złotych. Sklep - komputronik.
Najważniejsze o co mi chodzi to o bezpieczeństwo danych i wytrzymałośc dysku. Gdyz dysk będzie pracował w kieszenie więc będzie czesto przenoszony z miejsca na miejsce.
Cisza nie gra tak duzej roli, jednak oczywiscie mógłby byc jak najcichszy. Ale bezpieczeństwo danych ponad wszystko!
Wybrałem jak do tej pory kilka modeli, i nie wiem na któy sie zdecydować.
1 Seagate 300 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
2 Seagate 250 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II)
3 Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)
4 WD Caviar SE 320 GB 8MB cache Serial ATA-II
5 WD Caviar SE-16 320 GB 16MB cache SATA-II
6 WD Caviar SE 320 GB 8MB cache Serial ATA-II
najbardziej jestem zdecydowany co do dysku nr1, gdyz posiadam aktualnie dysk firmy seagate i nie zawiódł mnie jeszcze. Ciekawą pozycją jest natomiast dysk nr 3, gdyż czytałem troszke o tym dysku i wygląda na godny polecenia. I nad nim też bardzo sie zastanawiam. Nie mam pojęcia natomiast co do dysków WD.
Prosiłbym więc o pomoc w opisie każdego z dysków, co o nich sądzicie, jakie mają wady i zalety. I na który warto sie zdecydować. Jestem oczywiście otwarty na inne propozycje.
I drugie moje pytanie dotyczy obudowy.
NIe mam najmniejszego pojęcia jaka obudowa będzie dobra dla tego dysku. Jedyne co bym chciał, to aby posiadał aona Interfejs USB2 i mogłaby jeszcze FireWire. Co do reszty to nie mam pojęcia co jest ważne,gdyz sie nie znam....
Jak narazie popatrzyłem na takie, ale nie wiem czy są odpowiednie....
1 Obudowa USB Welland ME-740U2F
2 Obudowa ICY Box IB-351UE-B
3 Obudowa Spire USB - 3,5" GIGAPOD III SP-111
Nie mam najmniejszego pojęcia czy która kolwiekj z nich pasuje do tych dysków i mozna ją podłaczyć pod usb2.0 bądź usb2.0/FireWire
Tak więc będę wdzięczny za wyczerpującą odpowiedź na ten temat!

Dziękuję i pozdrawiam