Wypwiem sie z deczka..
LuKaSz180 napisał(a):czy wszystkie obudowy pasują do nowych podzespołów
Pierwsza i podstawowa odpowiedź na twoje pytanie-Nie,nie wszystkie pasują-przy obecnych gabarytach nowych kart graficznych i innych podzespołów,czasem brakuje miejsca.Pomijając milczeniem odpowiedzi na ten temat, to wiekszosc poszła w zgadnienie zasilacza a nie obudowy-czego dotyczy główne Twoje zapytanie w tym temacie...
LuKaSz180 napisał(a):mam juz zamowiona karte itp...i zastanawiam sie nad obudowa:) czy to musi jakas specjalna
Szczerze i obiektywnie to zależy tylko i wyłącznie od indywidualnego pdejścia do zagadnienia sprawy....
Wyjasniam...
Zastanówmy sie nad tym czego potrzebujemy.....Cena kasty zaczyna sie od powiedzmy 50zł do X nieskończoności.Wybieramy miedzy:
-kasa<->funkcjonalność
-funkcjonalnośc<->uzytkowanie krótkie (kasa)
-obudowa na lata..
Musisz sobie zadac pytanie czy to co kupisz ma ci służyc jakiś czas czy tylko na krótko..
Przykład:->To jest moja obudowa:

Jest powiedzmy jeszcze dla wielu
dziadowsko droga.....
I tu zaczac mozna polemikę-warto kupić coś raz,drogo,ale na lata?
Moja odpowiedź brzmi
tak.Przy tym szalonym tempie postepu technologicznego,nowosci rynkowych i innych spraw->obudowa spełnia zadanie "ramę samochodu" do którego "przyspawasz":
-podwozie (mobo<->płytę główną)
-silnik (procesor)
-rozrusznik (zasilacz)
-pompę wtryskową (pamięc operacyjną)
-skrzynię rozdzielczą/biegów (karta graficzna)
Czasem przy rozbudowie konfiguracji moze zabraknac miejsca na jakies wiatraki (chłodnicę) co przy letnich upalnych dniach może być bardzo uciążliwe.........
Reasumujac;wszystko zalezy od indywidialnego podejścia do zagadnienia i zaopatrywania na przyszłość,ale wiem z własnego doświadczenia że
obudowa powinna być jak największa,jak najbardziej odprowadzac skumulowane ciepło i zapewnić poprawna wentylację zamontowanych podzespołów..
Reasumując
LuKaSz180 napisał(a):czy wszystkie obudowy pasują do nowych podzespołów
Nie,nie każde....,niektóre nawet nie mają wymiarów aby przjąc najnowsze technologie
Btw.Nie zrozum mnie źle-nie namawiam absolutnie do kupna w/w obudowy ani do wywarcia jakiejś presji aby kupic coś b.drogiego;chciałem tylko jakoś z sensem naświetlić Ci sedno i sprawy abyś potem po zakupie czasem przy eksploatacji mocno się nie zdziwił...