Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

problem z ac'97 • programosy.pl

• Ogłoszenie:

problem z ac'97

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Problem z AC'97

Postprzez msj 21 Wrz 2006, 11:42

reklama
Witam forumowiczów!

Mam pewien (spory) problem z zintegrowaną kartą dźwiękową zainstalowaną na płycie głównej. Otóż ... system jej nie wykrywa, nawet po wgraniu SP2 nie pojawia się absolutnie nic, nie trwa wyszukiwanie żadnego sprzętu itp. Zaznaczam, że w BIOS-ie nie mogę znaleźć opcji pozwalającej na włączenie tejże karty! (jest tylko opcja "azalia codec", którą zaznaczam auto ale to nie daje żadnych efektów) Zainstalowałem sterowniki do płyty głównej, jak już wcześniej wspomniałem SP2 ... i nic. W związku z tym bardzo proszę użytkowników tego forum o jakąś wskazówkę, radę... może ktoś spotkał się z tym problemem? : /

Moja płyta główna to: [b]Gigabyte GA-81945PLGE-RH[/b]

Z góry dziękuje za odzew.

Pozdrawiam,
mosaj
msj
~user

Dołączenie: 21 Wrz 2006, 11:22

Postprzez JarekMk 21 Wrz 2006, 11:46

A nei masz czasem wyłączonej jej w biosie ?
pzdr!
JarekMk
~user

Dołączenie: 10 Lis 2004, 13:38
Pochwały: 301

Postprzez DeadOrAlive 21 Wrz 2006, 11:48

msj napisał(a):w BIOS-ie nie mogę znaleźć opcji pozwalającej na włączenie

wchodzisz do Integrated Peripherals -> AC97 Audio -> auto
Awatar użytkownika
DeadOrAlive
~user

Dołączenie: 02 Cze 2005, 19:58
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Pochwały: 511

Postprzez JarekMk 21 Wrz 2006, 11:51

Albo Loaad Dafault Settiing
JarekMk
~user

Dołączenie: 10 Lis 2004, 13:38
Pochwały: 301

Postprzez msj 21 Wrz 2006, 11:56

Niestety,

W BIOS-ie nie mam opcji "AC97 Audio", jak już wcześniej wspomniałem jest tylko opcja "azalia codec" (w biosie jest napisane, że to dotyczy jakiegoś kodeku audio), jednak ustawienie jej na "auto" nie daje absolutnie nic.

"Load default settings" także nie daje efektu.
msj
~user

Dołączenie: 21 Wrz 2006, 11:22

Postprzez Trane 21 Wrz 2006, 13:50

No to wyłącz azalia codec i sprawdź czy wtedy coś zadziała. Jesli nie, to wejdź do BIOSu i wtedy może się ta opcja pokazać (od AC'97).
Można jeszcze ściągnąć najnowsze stery od Realteka.
Awatar użytkownika
Trane
~user

Dołączenie: 19 Mar 2006, 10:24
Pochwały: 17

Postprzez kahoona 21 Wrz 2006, 14:27

1. Azalia - ma być włączone (auto - zapisać zmiany w BIOS).
2. Zainstaluj sterowniki płyty głównej - xpress install.
3. Jeśli dźwięku nadal nie ma - na płycie są dwa zestawy sterowników - Realtek i C-Media. Dodaj nowe urządzenie sprzętowe - wybierz ręcznie - i wskaż katalog na CD, gdzie są umieszczone. Po kolei.
...no to żegnam... i kropka.
kahoona
~user

Dołączenie: 24 Kwi 2006, 10:19
Pochwały: 475

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 34 gości