Mam duży problem z komputerem mojego dziadka. Korzysta jeszcze z archiwalnej Toshiby, wciąż na XP SP3, jakiś czas temu po formacie, aczkolwiek dziś z dnia na dzień pojawił się problem. Wcześniej narzekał, że długo się uruchamia.
Przy próbie otwarcia czegokolwiek wyskakuje błąd exloprer.exe, po kilku sekundach po kliknięciu "Nie wysyłaj" pojawia się błąd dwtsn32.dll. Chciałem to czymkolwiek przeskanować, wybić logi, ale nie jestem w stanie włączyć przeglądarki (od razu błąd), przez pendrive'a też nie jestem w stanie nic przerzucić, otwiera się tylko Mój Komputer, potem jak kliknę w dysk USB wysypuje błędy. Dokładnie to samo dzieje się w awaryjnym. W awaryjnym udaje się wejść np do przywracania systemu, przywróciłem na punkt sprzed 3 dni - nic nie dało, sprzed 10 też nie.
Znalazłem w sieci taką radę, ale nie da się wejść we właściwości.
PPM na Mój komputer --> Właściwości --> Zaawansowane -> Wydajność --> Zapobieganie Wykonywaniu danych --> wybierasz "Włącz funkcję DEP dla wszystkich programów oprócz tych wybranych poniżej" i zaznaczasz ptaszkiem "Eksplorator Windows". Mam nadzieję że pomoże
W miarę startują rzeczy uruchamiane przez "Uruchom". Zrobiłem to, bo znalazłem w podobnym temacie taką radę, ale nie pomogło:
Zrób tak....
Kliknij na "Start >> Uruchom". Wpisz w oknie "regedit".Zostanie otworzony "Edytor rejestru".
Odszukaj klucz:
HKEY_CURRENT_USER >> Software >> Microsoft >> Windows >> CurrentVersion --> Explorer
W kluczu "Explorer" usuwasz klucz "MountPoints2".
Teraz odszukaj klucz:
HKEY_CLASSES_ROOT >> Drive >> shell
W prawym oknie "Edytora rejestru" kliknij dwa razy na wartości "default" i w nowym oknie wpisz "none".
Wyłącz edytor,zrestartuj kompa potem po restarcie ponownie naciśnij na "Start >> Uruchom..." i wpisz:
regsvr32 /i shell32.dll
i zobacz czy jest poprawa,nie będzie to będziemy myśleć dalej.
Poprawy u mnie nie było. Jestem w stanie jakoś odpalić programy żeby zrobić logi? Albo wgl jest jakieś prostsze wyjscie?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za zainteresowanie