wojtas19162 napisał(a):skad ta pewnosc KBG?
Komandor Brudne Gacie napisał(a):wiem, bo u mnie w szkole też jest takie dodatkowe zadanie, które polega również na przeprowadzieniu wywiadu z z takim gościem
guma166 napisał(a):-Dlaczego zsyłali ludzi na Syberie? I kto to wszystko organizował?
guma166 napisał(a):-Jak wyglądały pociągi?
guma166 napisał(a):- Czy ludzie wstrzymali rożne próby ucieczki, próbowali się buntować?.
guma166 napisał(a):Spoko ale przeczytaj o co ja poprosiłem. Laughing
guma166 napisał(a):Dlaczego zsyłali ludzi na Syberie?
radzio27 napisał(a):powinieneś sam wiedziec i samemu to wtrącić,a osoba z którą rozmawiasz powinna dodac jakieś szczegóły(o ile takowe by były)
chyba wszczynali:P
to według mnie jest bezsensowne pytanie(bez urazy)
radzio27 napisał(a):pytanie
odpowiedź
pytanie
odpowiedź
radzio27 napisał(a):-Czy miała pani myśli samobójcze?
radzio27 napisał(a):jakie mysli utrzymywały panią przy zyciu
Komandor Brudne Gacie napisał(a):te pytania powinienes sam wymyslic a nie pytac innych Razz
TELEPATYCZNY napisał(a):t i ktoś powieżył ci tak odpowiedzialne zadanie jak wywiad z taka osobą to podziwiam. Bo jeżeli sam nie potrafisz ułozyć takich pytań albo poszukać w internecie, bibliotece w archiwalnych numerach gazet wywiadów z takimi osobami to czarno to widze.
TELEPATYCZNY napisał(a):Po pierwsze to wypadało by sie najpierw dowiedzieć maksyamalnie duzo o tej osobie. Bo pytania o rodzine która mogła byc np. wymordowana przez Rosjan albo zgineła w innych perypetiach moga okazać sie nie na miejscu.
Ta osoba to ktoś bliski. Przeprowadzasz wywiad dla szkoły, klasy, gazetki ?
Jeżeli ktoś ci daje namair na taką osobę to wyciągasz maksimum informacji.
TELEPATYCZNY napisał(a):o ile jeszcze ludzie wiedza ze takie cos istnieje
TELEPATYCZNY napisał(a):. Przeczytać jakąs książke o takiej tematyce np. Grudzińskiego "Inny świat
TARCZYN napisał(a):-Czy rozstała się Pani z rodziną z kim i na jak długo ?
TARCZYN napisał(a):-Czy pamieta Pani chwile kiedy sowieci przyszli do Pani domu ile lat pani miala..
TARCZYN napisał(a):Ja bym jeszcze zapytał
-Czy dzisiejsza renta/emerytura chociaż po części zwróci smutek i żal
guma166 napisał(a):- Czy ludzie wstrzymali rożne próby ucieczki, próbowali się buntować?.
guma166 napisał(a):-Dlaczego zsyłali ludzi na Syberie? I kto to wszystko organizował?
TELEPATYCZNY napisał(a):Przeczytałem (niestety nie całą) "Sybirską Odyseje" . Czytałem też kilkanaście wywiadów, rozmów z sybirakami m.in. z Edwardem Drozdem. Według mnie był bardzo ciekawy.
Acha i to nie ma być wywiad na poziomie Wprost, czy nie wiem Polityki albo Przekroju.
a dokładniej to odnośnie prób ucieczek też pomiń-nie było sensu uciekać bo nie było gdzie się schronić,do najbliższej wsi kilkaset kilometrów przez las i w mrozie,bez jedzenia-to jest oczywiste,a o oczywiste rzeczy się nie pyta Wink
guma166 napisał(a):Acha i to nie ma być wywiad na poziomie Wprost, czy nie wiem Polityki albo Przekroju.
radzio27 napisał(a):to za to byłoby pytanie na poziomie Mr. Green
TELEPATYCZNY napisał(a):zkoda ze wychodzisz z takiego założenia. Jezeli robisz już coś podobnego to powinineś byc bardziej ambitny Wink. A wzorowanie się na wywiadach z takich tytułów to nic złego.
TELEPATYCZNY napisał(a):Warto się też zapytać o odczucia po powrocie.
Co myślała o zsyłce po powrocie do kraju co myśli teraz?
Czy jej przeżycia się jakoś zmieniły?
TELEPATYCZNY napisał(a):Czy dziełiła się już z kimś swoją historią. Opowiadała ją dzieciom wnukom ( jeżeli je ma Wink )
Jak ocenia tą całą sytuacje z perspektywy dnia dzisiejszego ?
Czy poznała tam kogoś z kim np. utrzymuje/ utrzymywała kontakty ?
TELEPATYCZNY napisał(a):Masz go spisac i opublikować gdzieś
TARCZYN napisał(a):Czytałem Sybirską Odyseję + info. z innych źródeł też miałem taką prace domową. Chyba jasno było tam opisane jak wyglądał transport w wagonach bydlęcych?
Jak chcesz moge Ci pomóc żebys zaskoczony nie był:
W wagonach nie było warunków do wykonywania czynności fizjologicznych. Meżczyźni jednak radzili sobie, gorzej bylo z kobietami wiele zmarło na skutek wycieńczenia + nie mogły sie załatwic bo wiadomo kobiety wstydziły się. Co się z tym wiąże dla wielu pękły pęchrze co było drogą do zgonu.
TELEPATYCZNY napisał(a):jakbyś przypadkiem dobrze przeczytał to dużo pytan sam ułożyłem, ale sam
na wszystko nie wpadne, a potem będe pluł sobie w brode że nie zapytałem o to
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości