amatoRski napisał(a):no ale za co mnie maja spisac jak ja nic nie zobilem
Art. 65. § 1. Kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania:
1) co do tożsamości własnej lub innej osoby,
2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.
A jaki to ja mam obowiązek, skoro nikomu nic nie robię, idę sobie z żoną na spacerek i podchodzi do mnie 2 policjantów i chcą mnie wylegitymować?apg2312 napisał(a):wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania
apg2312 napisał(a):Wniosek z tego, że warto nosić przy sobie jakikolwiek dokument stwierdzający tożsamość osoby (np. dowód osobisty, legitymację szkolną, prawo jazdy).
MUTOPOMPKA napisał(a):A jaki to ja mam obowiązek, skoro nikomu nic nie robię, idę sobie z żoną na spacerek i podchodzi do mnie 2 policjantów i chcą mnie wylegitymować?
Ja w tym wypadku zawsze podaję powód wylegitymowania i jeśli nie mają KONKRETNEGO powodu -> mówię do widzenia i narazie!
wisnia20 napisał(a):i teraz przykładowo policjanci przed służbą dostali wykaz osób poszukiwanych bądź ukrywających się wraz z ich zdjęciami i uznali że facet idący właśnie chodnikiem jest bardzo podobny do poszukiwanego np włamywacza i już mają podstawę do tego aby Cię legitymować!!
BZIKU napisał(a):Wiśnia20...ŻADNĄ KARĄ NIE BEDZIESZ UKARANY!!!! Widze że jak pan APG-znajdziecie i rzucacie pragrafami/przepisami a h**j wiecie...Nie musze podac swoich danych ani sie wylegitymować jesli nie jestem sprawca ani podejrzanym o popelnienie czynu-ZASADA DOMNIEMANEJ NIEWINNOSCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!....Ja nie musze wiedziec iż pan podkrawęznik X dostał wytyczne ze ktoś jest poszukiwany i ja bd do niego podobny....Jedyne co mi mogą zrobic-jak sie postawie- to zatrzymac na okreslony wymiar czasu prawem w celu ustalenia moich danych osobowych ORAZ CZY PAN PODKRAWEŻNIK MIAŁ RACJE, i to wsio....Czytanie paragrafów;a ich interpretowanie to róznica
Notabene-za bezpodstawne zatrzymanie Aniołowie Straż też mogą beknąć...tego paragrafu nikt nie znalazł?????Beka.pl
Mało tego...Nie musze nosić dowodu osobistego ze soba non-stop...A udzielając poprawnych odpowiedzi (dotyczących danych osobowych) co jest dosc łatwe do sprawdzenia w dobie szybkiego przekazu;praktycznie szanse zatrzymania maleją do zera.Nie neguje tutaj sciemy i bajek n/t pochodzenia i zamieszkania-wtedy napewno "pójdziemy na miła rozmowę".
BZIKU napisał(a):Nie musze podac swoich danych ani sie wylegitymować jesli nie jestem sprawca ani podejrzanym o popelnienie czynu-ZASADA DOMNIEMANEJ NIEWINNOSCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!....
Wojtaz napisał(a):telefony macie?
Wojtaz napisał(a):Potem nas spisali, info o rodzicach też
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości