• Ogłoszenie:

compaq presario v6000 nie uruchamia się

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Compaq presario v6000 nie uruchamia się

Postprzez prusak 12 Lut 2008, 16:23

reklama
Witam, mam laptop wymieniony w tytule, dokładnie model V6065EA, mam taki problem, wczoraj w nocy normalnie wyłączyłem laptopa, żadnych dotychczas problemów.

Dzisiaj chce go uruchomić, po naciśnięciu powera reaguje w następujący sposób:
- zaświecają się wszystkie diody
- odzywa się napęd DVD
- na dosłownie moment uruchamia się wentylator z chłodzenia
Po tym wszystkim nic się nie dzieje, w ogóle nie uruchamia się BIOS, nie startuje system, nie słychać dysku twardego, cisza...

Sprawdziłem CMOS, bateria miała 1,66V czyli zdecydowanie rozładowana, dałem nową baterie CR2032 problem dalej ten sam:(

Sprawdzałem następujące rzeczy:
- przekładałem RAM, są dwie kości, sprawdzałem różne konfiguracje,
- uruchamiałem lapa bez HDD,
- na koniec rozłożyłem laptopa, połączyłem "na pająka" płytę główne + matryca + jeden RAM + przycisk on/off, zasiliłem to z akumulatora, dalej niestety to samo.

Skoro odłączone było wszystko, została tylko płyta główna a komputer dalej nie działał wszystko wskazuje więc na płytę, ale co dokładnie? Jak to sprawdzić?

Laptop jest pół roku po gwarancji, w serwisie za nową płytę śpiewają sobie ok 1000 zł netto, więc chce ten problem rozwiązać sam. Władowanie w naprawę ok 1300-1400 zł jest wątpliwie opłacalne.

Proszę o pomoc!
prusak
~user

Dołączenie: 26 Gru 2007, 14:54

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości