Mam zamiar kupić komputer,właściwie to kupić części i go złożyć.Ale mam kilka pytań związanych z poszczególnymi elementami.
Procesor:
Intel Core 2 Duo E6600 4 mb cache 2,40 ghz
Pytanie: procek ten kosztuje około 1200 zł czy w tej cenie opłaca się kupić coś innego,bo mi się wydaje że raczej nie? A jak wygląda możliwość podkręcenia go?
Płyta główna:
Asus P5N32-sli se deluxe
Pytanie: z tego co zdołałem się zorientować to jedna z najlepszych płyt która zdoła wykorzystać moc procesora intela,ale może uważacie inaczej..proszę o opinie
Zasilacz:
Tu jest problem,chcę kupić zasilacz 600W (600W dlatego że mam zamiar podkręcać kompa,pozatym karta 8800 jest dość wymagająca co do napięcia) ale nie znam się wogóle na nich i nie wiem jakie są najlepsze...poradźcie.
Karta graficzna:
nvidia geforce 8800 GTS (czyli wersja tańsza za około 1800 zł)
Pytanie: opłaca się w tej cenie?Czy coś innego może?
Pamięć:
Kolejny problem...potrzebowałbym około 2g pamięci ddr2...z tym że do podkręcania najlepsza jakaś mająca 800hz...tylko jakiej firmy?Z tego co zauważyłem to ddr2 są drogie,może coś tańszego mogło by też być?Nie ukrywam że z chęcią zaoszczędzę na pamięci ale tylko wtedy jeśli nie stracę dużo na mocy.
Monitor:
na monitorze chcę zaoszczędzić:-) i dlatego decyduję się na monitor crt 19-21 cali
Pytanie:
19 jest dużo...a 21 cali wydaje się jakiś mało popularny...może podajcie jakąś firmę produkującą monitory,ja kojażę jedynie LG
Karta dźwiękowa,obudowa,klawiatura,myszka itd to już nie jest ważne-z tym nie ma problemu.
Co myślicie o tym co podałem?
Czy dobrze "składam" ten zestaw czy może przesadzam.Jeśli chodzi o zastosowanie komputera to do każdego użytku (gry,filmy,programy,praca itd) chodzi o to żeby zestaw ten nie zestarzał się za szybko (chociaż to chyba już jest niemożliwe