Bardzo niepokoję się o moją nagrywarkę DVD Lite-ON SHW-16H5S. Może opiszę problem: otóż od niedawna zawsze kiedy nagrywam nią płytę CD Nero wyświetla komunikat, że nagrała się ona poprawnie, jednak przy weryfikacji Nero staje przy jakichś 60% - żadnych błędów, po prostu płyta się nie kręci a Nero stoi w miejscu. W k3b pod Linuksem zawala również weryfikację. Ponadto płyty potem nie działają zbyt dobrze - nagrałem nią obraz Xubuntu, i przy instalacji miałem błędy odczytu z płyty. Z DVD jest trochę lepiej, większość nagrywa się dobrze, aczkolwiek miesiąc temu miałem problem i z DVD - 3 płyty po kolei zawaliły weryfikację. Poza tym niedawno skończyły mi się płyty CD, więc musiałem obraz CD wypalić na DVD. Na moim kompie powoli, ale płyta działała, natomiast kiedy próbowałem z niej zabootować w szkole (Kubuntu) albo wcale nie wykrywało że to bootowalna płyta, albo proces stawał po pierwszych kilku komunikatach. Może to dlatego że wrzuciłem obraz CD na DVD, gdyż z nagranymi normalnymi danymi raczej nie mam problemu. Aha! Jeszcze dziś chciałem zrobić test Nero CD-DVD Speed, wziąłem więc tworzenie specjalnej płyty do testów i późniejszą jej weryfikację - Nero nie pokazywał żadnego wskaźnika postępu, czekałem chyba z pół godziny, płyta cały czas się kręciła, na moje ucho była to prędkość koło 16x, ale wcale nie kończył tego nagrywania czy tam weryfikacji - skończyło się resetem kompa. I tu moje pytanie - co z tym zrobić? Mam jeszcze koło miesiąca gwarancji, więc rozkręcanie nie wchodzi w rachubę, poza tym wcisnąłem sam nie wiem gdzie kartę gwarancyjną i oddawanie jej do serwisu to dla mnie ostateczność. Może płyta czyszcząca? Jeśli tak, to jaka? (najlepiej z Allegro albo jakiegoś dobrego sklepu komputerowego).
Z góry dzięki za pomoc,
PZDR