przez beny1818 25 Paź 2010, 13:08
Zacznijmy od tego ile masz kasy na ten wydatek.
Jaką moc potrzebujesz? Tzn co będziesz pod to podłączał, bo posta poprzedniego uznałem za żart - odkurzacz (?!) "żre" za dużo i może szybciutko wykończyć upsa. Odkurzacz nie ma w sobie "delikatnej elektroniki" , żeby trzeba było go do listwy awaryjnej podpinać.
Z resztą każde dodatkowe WAT'y w upsie, to spore koszta. Do utrzymania kompa (zależy, co ma na pokładzie), lapka, monitora (ile cali), rutera, głośników (o ile nie maja za dużo Wat) jakieś 300 W w upsie wystarczy (moc rzeczywista, nie pozorna). Jeśli mamy "porządny" sprzęt, to sam komp potrafi ciągnąć 300 W, musisz w tedy, patrzeć na UPSy, które maja jakieś 500 W mocy.
Jesli chodzi o marki - wiadomo APC, solidnie wykonane UPS'y, sekcja ładownia akumulatora wytrzymuje b.dlugo, do tego przyzwoicie stabilizuje napięcia. Mankamentem jest to, że "chodzą" dość głośno jeśli mam spore wahania napięcia, na dobra sprawę jesli ups'a nie ukryjemy, to delikatniejsze uszy w nocy nie zasną w tym samym pokoju. W pracy "obsługuje" ponad 30 sztuk tych ups'ów, od 325 VA do ponad 1500, a nawet 2 k. Niektóre z nich maja już po kilka lat (8-10) i nadal "śmigają", ale oczywiście akumulatory co jakiś czas trzeba wymieniać (2-4 lata).
Co do reszty marek - nie mam o nich jakiegoś zdania konkretnego. Wiadomo cenowo wyglądają b. dobrze, ale jeśli chodzi o parametry pracy to nie wiem. Mam kilka sztuk Evera i ActivJet, ale nic konkretnego o nich nie mogę powiedzieć.
Pozdrawiam!
Intel Pentium Dual Core E2160@2,8GHz, Abit IP35-e, DDR2 2048MB 800MHz Patriot (2x1024MB, DualDDR2, CL4) , Seagate Barracuda 7200.10 160GB, SATA 8MB cache, ZOTAC GeForce 8800 GT 512MB 256Bit, Amacrox Warrior AX500-A.