Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

"sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność" • programosy.pl

• Ogłoszenie:

"sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność"

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Postprzez lukitd 25 Cze 2011, 10:35

reklama
Witam. Ja mam taki sam problem. Z tym że nie występuje od podczas grania w gry tylko czasami podczas przeglądania stron internetowych. Moim zdaniem to jest coś z ramem. Ile kości i jakiej marki macie ram? Ja mam 2 x 2GB GoodRam. Wyciągnąłem jedną kość i na razie nie ma problemu, zobaczymy na jak długo.

Przetestowałem RAM, tzn. wyjmowałem po kolei kości i czy na jednej czy na dwóch kościach problem występuje nadal, więc to nie ram. Więc może ten zasilacz, mam CODEGEN 450W. Co o nim sądzicie? Albo płyta główna Gigabyte.
Ostatnio edytowany przez lukitd, 25 Cze 2011, 11:27, edytowano w sumie 1 raz
lukitd
~user

Dołączenie: 25 Cze 2011, 10:32

Postprzez Mikou@j 27 Cze 2011, 23:03

Wydzieliłem z tamtego tematu posty. Każdy użytkownik zakłada swój temat, do swojego problemu.

Mówiłem, że to nie ram.
Zasilacz do bani, najgorszy z najgorszych i warto byłoby sprawdzić kompa na innym.

Samo gigabyte nic nam nie mówi. Podaj poza tym całą konfigurację komputera.
ASUS TUF Gaming FX505DT R5-3550H/16GB || XBOX ONE + LG 43UJ6307 || Nintendo Switch ||
Image
"Nothing is true, everything is permitted"
NIE POMAGAM NA PW :!:
Awatar użytkownika
Mikou@j
»ekspert
»ekspert

Dołączenie: 03 Sty 2006, 21:48
Miejscowość: Katowice
Pochwały: 1007

Postprzez lukitd 28 Cze 2011, 13:06

Zasilacz do bani, najgorszy z najgorszych i warto byłoby sprawdzić kompa na innym

ten Codegen 450W najgorszy z najgorszych?
Samo Gigabyte nic nam nie mówi. Podaj poza tym całą konfigurację komputera.

Core 2 Duo E7500
Gigabyte GA-P43-ES3G rev.1.0 najnowszy bios
2 x 2 GB GoodRAM DDR2 800MHz
MSI GeForce 240 1GB - wymieniana na inną i dalej to samo
Dysk Seagate 500GB SATA II
DVDRW LG (coś szwankuje ostatnio)
Zasilacz Codegen 450W
lukitd
~user

Postprzez Mikou@j 28 Cze 2011, 13:08

lukitd napisał(a):ten Codegen 450W najgorszy z najgorszych?

Oczywiście. Wkładanie tego czegoś, błędne zwanego zasilaczem, powinno być karane. Wcale bym się nie zdziwił jakby ci usmażył obie te karty.
Sprawdź kompa na innym, MAKOWYM zasilaczu min 350W.
ASUS TUF Gaming FX505DT R5-3550H/16GB || XBOX ONE + LG 43UJ6307 || Nintendo Switch ||
Image
"Nothing is true, everything is permitted"
NIE POMAGAM NA PW :!:
Awatar użytkownika
Mikou@j
»ekspert
»ekspert

Dołączenie: 03 Sty 2006, 21:48
Miejscowość: Katowice
Pochwały: 1007

Postprzez lukitd 31 Lip 2011, 16:30

Piszecie tu o uszkodzonym sprzęcie. A ja miałem ten sam problem pod Windows 7 64bit a zainstalowałem Windows XP 32bit i tu już ten problem nie występuje. Więc jest to wina systemu?
lukitd
~user

Postprzez lukitd 17 Sie 2011, 10:59

Zbadałem sprawę dokładnie. U mnie nie występował ten problem podczas gier ale podczas przeglądania stron www ekran na pare sekund się zawiesił i wyświetliło mi ten komunikat: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać..." W Windows XP problemu nie ma , natomiast występuje w Windows Vista i 7.

Dodając ten wpis do rejestru wyłączamy fukcję TDR (to ona powoduje te problemy):
(Przed dokonaniem zmian w rejestrze warto wykonać kopię zapasową rejestru)

W Menu Start -> Uruchom wpisujemy "regedit.exe" i uruchamiamy edytor rejestru i przechodzimy do sekcji:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControSet\Control\GraphicsDrivers (GraphicsDrivers musi być podświetlone!)
W prawym oknie Prawy przycisk myszy Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa).
Po dodaniu w nazwie wpisujemy "TdrLevel" klikamy dwa razy w ten nasz nowy wpis i wpisujemy
wartość "0".

Wartość DWORD (32-bitowa) ustawiamy zarówno w Windowsach 32 jak i 64 bit.

W dużym skrócie: w grach czy innych aplikacjach mocno obciążających GPU (grafika, 3d, wideo), choć nie tylko (podczas wyświetlania stron internetowych nawet) czasami zdarzają się sytuacje kiedy procesor graficzny pracuje jeszcze jak szalony od powierzonych wcześniej mu skomplikowanych operacji a np. na ekranie przestaje się już "dziać cokolwiek" system Vista / 7 dzięki funkcji TDR interpretuje to jak zawieszenie się systemu (zmora starego XP) i aby nie doszło do rebootu resetuje "tylko" GPU i sterowniki i wywala ww komunikat, że "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność".

Jest to dość powszechny problem (tyczy się zarówno Nvidii jak i ATI - w Vistach czy tez w Windows 7).

Po dodaniu tego wpisu do rejestru wyżej wymieniony problem już u mnie nie występuje.
lukitd
~user

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości