Sygnalizacja "Zbiornik na zuzyty atrament jest pelny" w tym przypadku moze oznaczac wystapienie efektu pampersa. W przypadku, gdy wystapil tzw. efekt przepelnionego pampersa oprocz wymiany absorbera tuszu trzeba rowniez wykonac reset calego urzadzenia za pomoca specjalnego oprogramowania diagnostycznego. Niestety nie posiadamy takiego programu i pozostaje jedynie kontakt z serwisem Canon, ktory odplatnie przeprowadzi tego typu usluge. Sama geneza problemu pampersa - w miejscu parkowania glowicy jest umieszczony filc (absorber), ktory wchlania resztki tuszu wydobywajace sie z glowicy. Firma Canon ustawila w pamieci drukarki, ze po wykonaniu okreslonej ilosci wydrukow urzadzenie jest automatycznie blokowane - co nazywamy efektem przepelnionego pampersa.
"Udało mi się naprawić mój sprzęcik, jeszcze trochę chyba pochodzi. Jeśli nadal ktoś ma problemy z Canonami: i350, i355, Pixus 350i, i250, i 255 to udało mi się znaleźć program serwisowy. Można go znaleźć tutaj (zamieszczam, bo może komuś się przyda)
Wersja pod Windows 98: http://www.servicemanuals.ru/download/cano...0tool_Win98.zip
Oraz pod XP: http://www.servicemanuals.ru/download/canon/i350tool_XP.zip
Dzięki niemu można zresetować pampers, zresetować eeprom drukarki, zczytać eeprom , dokonać testów (to właśnie mi pomogło, bo jak Pattern Test 1 zaczął kręcić wałkami w drugą stronę to się okazało, że wyciągnął kawałek papieru[paproch-mały a całkiem gruby], którego ja przeglądając wałki nie widziałem, ani czyszczenie rolek nie wyciągnęło). Zrobiłem jeszcze reset ogólny drukarki, nastoiła się na nowo (bo po tym programie były kłopoty w windowsie-drukarka zawsze była offline) no i teraz działa wszystko jak należy smile.gif
Podam jeszcze jak zrobić reset ogólny (przynajmniej na i350) ; ponoć pomaga też, jeśli przy przygotowywaniu się drukarki do pracy ona zamiast drukować mruga tylko obiema diodami:
1. Wyciągamy kabel zasilający od drukarki.
2. Wciskamy przycisk POWER i trzymamy.
3. Nie puszczając POWER-a wkładamy kabel zasilający.
4. Potem również trzymając POWER wciskamy przycisk od wznów drukowanie dwa razy (dwa kliknięcia) i puszczamy oba przyciski. Potem drukarka powinna troche pomielić i powinno wrócić wszystko do normy."
U mnie wystarczyło zastosować metodę sekwencji klawiszy!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości