Mam dysk 60GB WDCaviar i niedawno dokupiłem sobie drugi dysk Segate Baracuda 40GB (połączyłem je taśmą 80 żyłową) i wszystko było ok ale po kilku wyciągnięciach tego Segate-a(żeby przenieść od kogoś jakieś dane) po ponownym podłączeniu zaczął pracować tylko w trybie PIO (ten Segate). Wcześniej raczej na pewno pracował w trybie Ultra DMA 5 zresztą obydwa dyski pracowały w tym trybie na jednym kanale IDE bo kopiowanie z dysku na dysk pliku 700MB trwało poniżej 1 minuty a teraz zajmuje z 6 minut. Na razie zaradziłem sobie tak, że podłączyłem tego Segate-a na drugi kanał razem z CDRW wiem że to nie najlepsze rozwiązanie ale na razie działa tak jak wcześniej na jednym kanale (czyli obydwa w trybie Ultra DMA 5), dopóki nie wczytuje czegoś z CD.
Dodam jeszcze że u pewnego kolegi kiedy kilka razy podłączałem swojego WDC to też transfer się drastycznie zmniejszył. Tak się zastanawiam może wina leży w tym ze po wyciągnięciu tego Segate-a włączałem komputer i XP-kowi coś się pozhizowało myślał że ma dysk a go nie miał. Ktoś umie to rozwiązać?