jarosss napisał(a):Czy da się jakoś rozdzielić tego neta na 2 lub 3 kompy, bez płacenia Multimedii za dodatkowe podłaczenie i tak, aby oni się nie domyślili że mam podłaczonych kilka kompów
Zaden problem
Ja tak robie juz od dawna - płace abonament za jedno łącze dla jednego komputera a net mam na dwoch ;p
Jak to zrobic?
W kompie na ktorym jest internet "legalnie" musisz miec 2 karty sieciowe - jedna do odbierania netu od operatora a druga do udostepniania go na drugi komputer, na drugim kompie potrzebna bedzie jedna karta sieciowa.
Kompy łaczysz skrosowanym kablem sieciowym.
Na kompie nr 1 (komputer ktory ma internet "legalnie") wchodzisz w Start >> Panel Sterowania >> Polaczenia sieciowe >> wchodzisz w wlasciwosci polaczenia internetowego, zakładka zaawansowane i zaznaczasz "zezwalaj innym uzytkownikom sieci na laczenie sie poprzez polaczenie internetowe tego komputera" i klikasz OK.
Nastepnie wchodzisz Start >> Panel Sterowania >> Polaczenia sieciowe >> wchodzisz w wlasciwosci polaczenia lokalnego, zakładka ogolne >> protokol internetowy TCP/IP >> wlasciwosci >> i zaznaczasz "Uzyj nastepujacego adresu IP" i wpisujesz adres IP 192.168.0.1 a maska podsieci 255.255.255.0
Na kompie nr 2 (komputer ktory bedzie miec internet "nielegalnie")
wchodzisz w Start >> Panel Sterowania >> Polaczenia sieciowe >> wchodzisz w wlasciwosci lokalnego, zakładka ogolne >> protokol internetowy TCP/IP >> wlasciwosci >> i zaznaczasz "Uzyskuj Adres IP automatycznie" oraz " Uzyskuj adres serwera DNS automatycznie"
Ja mam dokładnie tak ustawione wszystko i internet na obu kompach smiga
Autor postu otrzymał pochwałę