Ja polecałbym Canona urządzenie wielofunkcyjne, a to dlatego ze takie posiadam. Jakieś pół roku temu rozważałem zakup takiego urządzenie i porównywałem HP, Canona i Lexmarak. Lexmarak miałem X1150 i po dwóch latach spaliła sie cała płytka główna... więc Lexmark był spalony na samym starcie, aczkolwiek same drukarki są dobre.
Do finału przeszły HP PSC 1210, PSC 1310 i Canon MP110 i MP130... wybór padł na Canona MP130, ceny porównywalne, funkcionalnośc porwównywalna, jedyna róznica to wilekosc, HP troszke mniejszy.
Canon przewyższył HP w koszcie utrzymania - czarny tusz do Canona to koszt ok 10 zł (zamiennik) który starcza mi na ok 150-200 kartek, koszt tuszu HP ok 40zł (zamiennik) nie wiem na ile starcza, ale pojemność jest chyba taka sama.
Canon MP130 posiada jeszcze dodatkowo sloty na karty pamięci.
Jak narazie dobrze sie sprawuje, tylko czasami troszke dłużej pomyśli zanim zacznie drukować. Mozna kserować bez podłączenie do komputera.
Wydruk foto jest rewelacyjny, tylko że jeden tusz kolorowy wystarcza na dwie strony A4
Jak dla mnie, gdzie miesięcznie drukuje ok 500stron to wybór był dobry, dla mnie koszty sie liczą, a na laserówke jeszcze nie było mnie stać.