posiadam głośniki 5.1 creative'a p5900, podłączone do integry realteka ac'97 ;] Od jakiegoś czasu planuje zakup czegoś lepszego. Przymierzałem się do Creative'a X-Fi. Ostatnio premiery miały nowe karty dzwiękowe Asusa. Ceny niestety spaść raczej nie chcą i wszystko koło 200zł stoi(słyszałem, że X-Fi Audio to niepełna karta i jak już X-Fi to kupować gamera - który oscyluje właśnie w okolicach 200zł). Rodzi się jednak pytanie czy warto wydawać tyle pieniędzy? Czy jest sens inwestować w tak drogą kartę do takich głośników? Ewentualnie jaką tańszą kartę wybrać? Może kupić jakiegoś Live! za kilkadziesiąt złotych? W komputerze nie mam złącz pci-express, tylko zwykłe pci.
Swoją drogą mam też pytanie o pilota do tych głośników. Od już dość długiego okresu są z nim okropne problemy. Nie można ustawić głośności na jednym poziomie, samoczynnie się zmienia. Próbowałem rozkręcać pilota wiele razy - czasami niewielkie zabiegi pomagały, ale w tej chwili już praktycznie nic pomóc nie chce. Da się go zastąpić czymś w miarę tanim, ktoś miał podobny problem? Podobne piloty na allegro można dostać często za 60zł. Ale chyba lepszym wyjściem jest kupić lepsze głośniki i sprzedać te co mam.