Mikou@j, do 300zł nie dostaniesz czytnika z prawdziwego zdarzenia, czyli z e-inkowym ekranem (chyba że w grę wchodzi używka).
Ten podany przez
faroxim powyżej to wersja czwarta -
wiele się od piątki nie różni, ale biorąc pod uwagę że to 'refurbished' - zastanowiłbym się 3 razy.
Polecałbym Ci
Kindle Classic (zwany także 'Kindle 5' przez niektórych resellerów).
Najprostszy czytnik od Amazona - jeśli mówimy stricte o czytaniu, to nic lepszego nie ma i podejrzewam że nie będzie przez dłuższy czas.
Koszty (podaję od razu z przesyłką i cłem)
Wersja z reklamami - 115$, czyli przy obecnym kursie ok. 360zł. Reklamy pojawiają się jako wygaszacz i w menu na głównym ekranie, w czytaniu jako takim
nie przeszkadzająWersja bez reklam - 135$ - to samo co wyżej tylko bez reklam
Bez zbędnych bajerów, 1,25 Gb na książki (gdzie typowa książka bez zdjęć zajmuje pomiędzy 0,5 - 1Mb, więc wystarczająco), ma WiFi, więc wygodnicko można sobie książki jak i newsy z wielu stronek przesyłać, nawet automatycznie danego dnia o danej godzinie
Co do konwersji to nie jest tak, że w jakikolwiek sposób to przeszkadza w przypadku Kundelka, bo przesyłając coś w formatach nieobsługiwanych do chmurki którą dostajemy od Amazon po zarejestrowaniu czytnika, dokument/książka jest automatycznie przerabiany pod nasz czytnik.
Co do zakupu: można oczywiście kupić na Allegro, tyle że w takim wypadku kupujemy od resellera i jest to taki, nazwijmy to, zakup półoficjalny (jedynym oficjalnym sprzedawcą jest Amazon) dlatego jak już się na to decydujesz, musisz dokładnie wybadać sprzedawcę, zapytać czy czytnik nie jest przypadkiem zarejestrowany, i umówić się na warunki gwarancji ze sprzedawcą.
Właśnie gwarancja sprawiła, że jak sam kupowałem ten czytnik to zdecydowałem się na zakup bezpośrednio przez Amazon, wtedy dostajesz pewną roczną gwarancję, i nawet jak sam uszkodzisz czytnik, to przy tak świetnym podejściu jakie prezentuje Amazon względem klientów, możesz być pewny wymiany na nowy - czasem nawet nie chcą żeby odsyłać stary

Dostajesz też sprzęt od razu zarejestrowany na swoje konto (chyba że nie chcesz, np. ma być to prezent, wtedy też można odpowiednią opcję zaznaczyć).
Na Amazonie jednak nie kupisz tańszej wersji z reklamami - oficjalnie jest ona przeznaczona - ze względu na charakter reklam - na rynek amerykański, więc tylko Allegro w tym przypadku, ale wtedy wraca bumerangiem pytanie czy Amazon uzna ewentualnie gwarancję - sprzedawcy bym sprzętu na naprawę we własnym zakresie nie powierzył
To tyle pokrótce, nie wiem co Cię jeszcze interesuje w temacie, jak będziesz miał jakieś konkretne pytania/wątpliwości to postaram się odpowiedzieć.
Aha, w najnowszym CDA jest test czytników, więc przejrzyj sobie