W najbliższym czasie będę potrzebował zmontowania stanowiska składającego się z kilku (4-8) monitorów. Tu pojawiają się pytania, bo podstawą jest płyta główna z 4 PCI-E x16. W jedyny znany mi sposób znalazłem takową ofertę, jednak nie wiem którą płytę wybrać: 4x PCI-E x16 i czy koniecznie z tej listy.
Oczywiście do tego będę musiał dokupić grafiki, na razie planowałbym tylko 2, a gdy to wypali to dodatowe 2 po jakimś czasie. Liczę się również z koniecznością zakupu procesora i układów chłodzących, ale kompletnie się na tym nie znam i prosiłym o rady.
Myślę, że pamięci RAM móglbym przełożyc ze starego komputera, ale na chwilę obecną nie orientuję się co to są za pamięci. Również podobna sprawa jest z zasilaniem, obawiam się ze w moim zestawie jest jakiś no-name, więc pasowałoby zakupić nowy.
Podsumowując prosiłbym o podanie:
- płyty głównej,
- 2 kart graficznych,
- procesora,
- chłodzenia,
- zasilania.
Chciałbym wspomnieć, że sprzęt nie będzie w żaden sposób wykorzystywany do gier, więc nie zależy mi na super wydajności, tylko takiej, by można było płynnie przenosić się między monitorami i obserwować zmiany pojawiające się na nich. Co do budżetu, to nie mam pojęcia ile mógłby wynieść taki sprzęt, ale początkowo myślę o kwocie do 2000zł. Jeśli jest to osiągalne, to fajnie, jeśli nie to budżet się zwiększy