Kwota jaką dysponuje to 4500zł.
Jeśli budżet zostanie przekroczony do 200zł jakoś to zniosę.
Komputer przeważnie będzie służył do grania oraz do programów tj. AutoDesk Inventor i SolidWorks. Możliwość OC zestawu w przyszłości.
Chciałbym też żebyście dobrali części z zaufanych sklepów internetowych.
Oczywiście też sam próbowałem dobrać części tak żeby pasowały do siebie ale czy jest dobrze czy złe pozostawiam wam do ocenienia.
Procesor i7 2600k lub 2700k róznica w cenie 50zł. Wiadomo nie najnowszy to procesor ale b.wydajny nie wiele ustępuje nowszym i7 pod nowy socket które są dużo droższe.
Płyta główna sprawiła mi chyba najwięcej problemów, ciężki wybór ze względu na dużą ilość chipsetów, chłodzeń sekcji zasilania aż po same dodatki.
Wyszukałem dwie w przedziale cenowym ok.700zł
1) ASRock Z77 Extreme6
2) Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Pamięć RAM Vengeance BlueCorsair DDR3 2x4096MB 1600MHz cena. ok.200
Karta Graficzna Prześwietliłem kilka recenzji w internecie i mimo to wybór karty graficznej też nie jest tak oczywisty. Do moich propozycji należy
Radeon HD 7870 cena ok. 1300zł
Ze względu że nie jestem ekspertem w doborze części do komputera. Ocenę oraz modernizacje pozostawiam wam.
Niestety nie poradziłem sobie z wyborem dysku, zasilacza i obudowy.
Chciałbym dysk o pojemności 500-750gb z w miarę przyzwoitym odczytem/zapisem.
Zasilacz który jak wiadomo pełni ważną rolę, chciałbym żeby był w stanie zapewnić odpowiednią ilość energii do pozostałych podzespołów oraz żeby możliwe było OC CPU/GPU.
No i na koniec zostaje oczywiście Obudowa która żeby nie była bardzo droga a umożliwiała dobrą wentylacje w środku.
Liczę że pomożecie mi dobrać zespoły w jak najlepszej konfiguracji. Pozdrawiam.