Intel Core 2 Duo E6600
DFI LanParty DK P45-T2RS
BFG GF 9800 GTX
OCZ Reaper HPC PC2-9200
Tagan TG580-U15 Easycon
Creative X-Fi Extreme Music
Zastanawiam się nad czymś takim, jednak nie wiem czy tego rodzaju sprzęt nie jest już przestarzały, bądź czy jest jeszcze w sprzedaży. Może obecnie da się w granicach 2 tys złożyć lepszy sprzęt do gier?
Szerszy opis:
Procesor:
Miałem na oku Intel Core 2 Duo E6600 ale jak wnioskuję z artykułów jest już dość przestarzały mimo potwornych możliwości OC (2166@3400). Nowości typu E5200 pewnie trochę kosztują więc może C2D E8400 (3Ghz) ?
Może bardziej opłaca się inwestycja w jakiś 4-ro rdzeniowiec? Nie wydaje mi się jednak by wydajność w najnowszych grach znacznie podskoczyłam. Mylę się?
Płyta:
Tu mam problem. Chciałbym dobrze podkręcić procesor więc musi być 'elastyczna i szybka'. Może DFI LanParty DK P45-T2RS?
Grafika:
Nie lubię Radeonów. Zbyt wiele razy się na nich zawiodłem. Jeśli karta nie kosztowała by wiele pewnie kupiłbym drugą i podłączył w SLI. Waham się ze względu na znaczny skok poboru mocy

Być może BFG GF 9800 GTX 512 MB było by dobre, hm?
Pamięci:
Kolejny problem. Do dziś byłem wierny Kingstoną. Jednak ograniczenia jakie wychodzą przy kręceniu sprzętu spychają te kości na dalszy plan. Czytałem o OCZ Reaper HPC PC2-9200. Podobno są dobre, lecz czy za mniejszą cenę nie kupiec czegoś podobnie wydajnego?
Zasilacz:
Tagan TG580-U15 Easycon nie będzie za mocny? A może jego napięcia nie są za dobre? Co proponujecie?
Karta muzyczna:
Nie mam specjalnego typu. Obecny SB Live sprawdza się dobrze w połączeniu z dwomga głośnikami i wieżą.
Znajomy doradzał Creative X-Fi Extreme Music.
Ze starego kompa zostaje mi:
Monitor, mysz i klawiatura, dyski i napędy, oraz być może obudowa (chyba że znajdę coś taniego, dużego, wspomagającego cyrkulacje powietrza - obecną muszę otwierać aby temperatura wewnątrz nie była za wysoka).