Chciałbym was prosić o radę. Za jakiś miesiąc dostanę zastrzyk gotówki który pozwoli mi na zakup nowego komputera

1. Planuję na niego przeznaczyć około 2000zł,
2. Potrzebuję go aby móc zostawiać go włączonego na noc (np. ściąganie filmów)
3. Chciałbym grać na nim w gry online takie jak Q3 Arena, Urban Terror, WarRock oraz kilka nowszych gier, aby nie lagowały (z punktu widzenia internetu, raczej nie ma z nim problemu, bo moja neostrada działa bardzo dobrze)
4. Praca w standardowych programach typu Photoshop, Paint i cały Office, aby komputer nie ścinał zbytnio.
5. Chciałbym też móc wypalać na nim płyty CD-R/RW oraz DVD.
Dodatkowo chciałem się dowiedzieć czy laptop nie przegrzeje się gdy będzie działał np 24h bez wyłączenia. Możecie także wyrazić swoją opinię co do laptopa i normalnego komputera stacjonarnrego, jakie są największe wady laptopa i dlaczego nie opłaca się go kupować.
Zastanawiałem się nad tym aby laptopa tego kupić od amerykańskich sprzedawców poprzez serwis www.ebay.com W związku z tym że dolar spada, bardzo opłacalne dla mnie byłoby sprowadzenie go zza granicy. Zastanawiają mnie tylko takie sprawy jak cło, podatek i inne opłaty które trzeba uiścić sprowadzając taki sprzęt. Czy ktoś z was próbował czegoś takiego?
Na razie to wszystko co przychodzi mi do głowy, prosiłbym o w miarę precyzyjną i konkretną odpowiedź jak dla "laika". Jeżeli o czymś sobie przypomne to dopisze.
Z góry dziękuje za pomoc