Chiałbym dość poważnie zmodernizować swój komputer. Do wydania mam NIE więcej niż 3700 zł
Potrzebne mi:
- Procesor (myślę, że Core2Duo będzie najlepszy. Nie wiem jaki model)
- Pamięć (2, 3 lub 4GB w zależności od ceny pozostałych podzespołów. DDRII to chyba najlepszy wybór. Nie wiem jaka firma będzie najlepsza)
- Karta graficzna (na pewno GeForce 8800 GTS 640 MB, ale nie wiem jakiej firmy)
- Płyta główna- Tutaj problem jest największy. Nie wiem czy są dobre płyty (o ile w ogóle są) pod core2duo na chipsecie Nforce. Nie bardzo się orientuję jaki chipset byłby najlepszy jeśli miałby być inny niż Nforce (na pewno nie X38 i X975, bo te zostały skrytykowane w ostatnim cda).
Płyta musi obsłużyć odpowiednią ilość ram, MUSI mieć co najmniej dwa sloty PCI i CO NAJMNIEJ dwa złącza IDE (na dwa napędy optyczne)
- obudowa (bez zasilacza). Taka w której będzie dużo miejsca i zapewni dobra wentylację.
Procek mogę podkręcić o ile wiąże sie to z prostymi operacjami typu zmiana FSB czy mnożnika. Wolałbym nie zmieniać napięcia ani nie robić czegoś, co może uszkodzić procesor.
UWAGA. Bardzo ważna jest zgodność pamięci z płyta główną i prockiem. Miałem już taki problem, że nie dało sie podnieść FSB, bo pamięci mimo iż teoretycznie obsługiwały wyższa częstotliwość nie dawały rady i wszystko się sypało po jej podniesieniu.
Jak widać nie piszę o zasilaczu. Myślę, że ten który mam bez problemu sobie poradzi. Posiadam Chieftec CFT-560-A12S. Co o tym sądzicie?
Z góry dzięki za pomoc.