Oto aktualna specyfikacja:
PROCESOR: Intel core 2 duo e8400 3000mhz ( podobno można do dobrze wykręcić )
PŁYTA GLÓWNA: Gigabyte GA-EP43-S3L
PAMIĘĆ RAM: OCZ Platinium 2x1GB 800mhz
ZASILACZ: Feel III atx500W
DYSK: Seagate Barracuda 7200.11 500GB
GRAFIKA: ATI Radeon HD 4850
Do tej pory na komputerze był zainstalowany system WINDOWS 7 32-bit ULTIMATE ( wersja 32-bit z powodu niewiedzy, że można tu zainstalować 64-bit ).
Założenia są takie żeby nie wywalić kupę kasy, lecz zmieścić się w jak najmniejszym budżecie. No to kilka pytań :
1. Czy przesiadka z systemu 32-bit na 64-bit da odczuć skok wydajności?
2. Zastanawiam się nad dołożeniem 2 lub 4 kości RAM po 2GB 800mhz. Co jest lepszym rozwiązaniem : zostawienie obecnych 2x1GB + 2x2GB? Czy od razu pozbyć się 2x1GB i bazować już tylko na kościach 2GB?
Dodatkowo OCZ platinium są dosyć ciężko dostępne - warto rozejrzeć się za jakimiś konkretnymi kośćmi? (cały czas mając na uwadze chęć podkręcenia)
3. Obecny zasilacz czytałem, że jest to raczej dolna półka jakości - chciałbym wymienić na zasilacz, który będzie bardzo cichy lub cichy ( w granicach rozsądku ceny ). Jaki model polecacie? 500W czy po modernizacji więcej mocy będzie potrzeba?
4. Chcę dołożyć dysk SSD - tu jestem już zdecydowany na OCZ VERTEX 4 128GB
5. Kręcenie wiąże się, ze skokiem temperatur - jakie ciche chłodzenie polecacie?
6. Czy może macie inną wizję aby wskrzesić ten zestaw? W dobrą stronę idę czy źle kombinuję?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc