• Ogłoszenie:

Dwa routery. jeden zastapic liveboxem

Wszystko odnośnie szerokiej tematyki Internet, oraz sieci komputerowe

Postprzez Forsaken 19 Lip 2010, 12:32

reklama
Podłączyłem internet za pomocą 2 routerów z czego jeden to zwykły kablowy adsl a drugi wifi.
Teraz tak:
Tam gdzie jest kablowy podpięta jest linia tp i od niego sygnał kablem idzie do kompa dające neta. Od tego routera idzie drugi kabel Ethernet do drugiego domu gdzie znajduje się router wifi. Od niego bezprzewodowo łączy się drugi komp. Konfiguracja pierwszego była banalna. Co do drugiego to powiem tak udało mi się to zrobić ale jak założę klucz Wep pojawiają się problemy gdyż za chiny nie mogę się połączyć. Ustawiłem to fartownie i chciałbym wiedzieć czy dzięki temu że ustawiłem funkcje bridged?

1 router trzeba zamienić na liveboxa aby podpiąć tv z tp. Po skonfigurowaniu go nie ma połączenia między routerami. Czy możliwe jest ustawienie takiej sieci bo livebox jest routerem ale strasznie mało opcji ma w ustawieniach.

1 router to był firmy planet
2 asus

Będę wdzięczny za pomoc w konfiguracji oraz wyjaśnieniu jak udało mi się to wcześniej osiągnąć.
Awatar użytkownika
Forsaken
~user

Dołączenie: 19 Lip 2010, 11:59
Miejscowość: Kraków

Postprzez Haczyk 22 Lip 2010, 18:09

troche dziwnie zrobione - nie łatwiej byłoby wpiąć drugi router bezpośrednio w pierwszy router ?

a na pytanie jak ci sie to udało poprzednio podłaczyć - cięzko stwierdzic, przydałoby sie więcej szczegółów (jakie systemy operacyjne, adresacja w sieci itd)
funkcja bridged w Windowsie odpowiada właśnie za przekazywanie Internetu pomiędzy dwoma interfejsami sieciowymi.

p.s. z Wepem tez miałem masakryczne problemy na wi-fi - niby "dobry" standard ...ale pojawił sie za póżno o jakieś 20 lat ;/
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Haczyk
~user

Dołączenie: 21 Sty 2006, 16:11
Miejscowość: Drzewica/Bydgoszcz
Pochwały: 62

Postprzez Forsaken 27 Lip 2010, 10:34

Routery są połączone ze sobą kablem Ethernet bezpośrednio. Problem polega tylko na tym jak podmienić jeden z nich liveboxem. On miał by odpowiadać też za modem więc był by wpięty do linii. Jeden komp na Xp drugi na viscie.
Awatar użytkownika
Forsaken
~user

Postprzez Haczyk 27 Lip 2010, 12:20

jaka jest konfiguracja Lanu w liveboxie ?
domyślna konfiguracja czy coś zmieniales ?

po podmianie routera na livebox pingi ida - moze adresacja coś nie daje rady
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Haczyk
~user

Dołączenie: 21 Sty 2006, 16:11
Miejscowość: Drzewica/Bydgoszcz
Pochwały: 62

Postprzez Forsaken 30 Lip 2010, 09:50

Domyślna pod tp.Nie ma komunikacji między routerami.
Awatar użytkownika
Forsaken
~user

Powróć do Internet & Sieci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: vahamo oraz 8 gości