prt napisał(a):.Router powoduje ze oba komputery maja wew ip, lecz chciałbym na jednym stawiać serwery(nie chodzi mi o stałe ip bo ten serwer raz na jakis czas stawiam i ip moze byc zmeine jak normalnie w neo) Pytanie co zrobić , żebym mógł postawić serwer i żeby inni go widzieli, bo wiem , ze na wew ip sie nie da , gdyż sam teraz mam takowe.
Zeby inni go widzieli i mogli sie z nim laczyc musisz poprostu przekierowac porty w routerze na wewnetrzne IP tego servera.
Ktore porty?
To zalezy od servera. Jezeli jest to np server ftp to port 21, jezeli server jakiejs gry to w necie znajdziesz info z jakiego portu ta gra korzysta i go przekierowujesz (o przekierowaniu portow musisz poczytac w instrukcji ale nie jest to nic trodnego)
Dodatkowo zeby miec jednak to stale IP (np dla servera www) polecam serwis
www.no-ip.comprt napisał(a):Router z switchem i czymś tam jeszcze, podobno te z neostrady są do bani bo na jeden komp dzielą, ja bym chciał przynajmniej na 2 jaki sprzet polecacie ?
Switch - przelacznik na kilka kompow
teraz neo daje router livebox ktory ma mozliwosc dzielenia lacza na kilka kompow ale o nim sie nei wypowiem bo nie mialem z nim stycznosci.
Osobiscie uzywam Pentagram Cerberus ADSL i jestem w miare zadowolony.
Godne uwagi sa tez routery D-Link.
prt napisał(a):3.Czy zamawiajac neo 1mb musz ekupic ich modem ? czy moge sam sobie go kupic ?
Chyba nie trzeba brac od nich modemu (a gdyby bylo to koniecznie to mozna wziasc najtanszy czyli +/- 20zl)
Za Livebox'a z tego co pamietam to placilo sie miesiecznie abonament 10 zl
Teraz w promocji jest on za 1,22 zl /miesiac wiec wychodzi taniej niz kupno routera oddzielnie.