Odzyskanie hasła na XP teoretycznie jest niemożliwe gdyż XP jest bardziej zabezpieczony niż Windows 98. Zaszyfrowane hasło jest zlokalizowane w ukrytym pliku SAM (C:\WINDOWS\system32\config). Ten plik jest częścią rejestru zapisaną w formacie binarnym. Więc jeśli marzysz o czymś takim jak prawy klik na plik i Otwórz za pomocą i podglądnięciu hasła jak to było w Windows 98 z plikiem haseł PWL to zapomnij o tym raz na zawsze! Co więc można zrobić?
1. Skorzystanie z jednego z TYCH narzędzi do resetu hasła..
2. Podobna akcja to start z bootdiska win 98 (jeśli masz XP na FAT32) lub z bootdiska NTFSDOS (jeśli masz XP na NTFS) i zmiana nazwy pliku SAM np. na SAMOLD. Jeśli masz możliwość przepięcia dysku na inną maszynkę to ten plik jest osiągany jeszcze łatwiej. Po tej akcji restart kompa co utworzy nowe konto administratora z pustym hasłem.
3. Shackowanie pliku SAM czyli ekstrakcja zaszyfrowanej zawartości na format tekstowy. Trudne i nie dla amatorów.
Saphirka napisał(a):uzależniona
zvish napisał(a):Zrób formata, zainstaluj system i wszystko raz jeszcze, załóz swoje haslo i pokaz ojcu język
Hellfire napisał(a):Ale ambitny sposob![]()
Tak to kazdy glupi moze zrobic, nie pytajac na forum...
Wiec wstrzymaj sie z taki radami, ok?
Garfield napisał(a):witam, na youtube.com np jest masa filmików w których jest wyjaśnione co i jak trzeba zrobić wystarczy chwile poszukać i zastosować
DeadOrAlive napisał(a):pociskanie głupot -> pogaduchy
Saphirka napisał(a):Ojcice mi założył hasło na kompa
Saphirka napisał(a):Jestem uzależniona
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości