gmaster napisał(a):Nie zna ktoś takiego programu do tworzenia autorun'u którym mógłbym uruchomić plik w formacie .htm , .html albo .php ? Bo AutorunMaker'em można otworzyć tylko pliki w formacie .exe , a w Autorun Creator i Easy Autorun Creator całe foldery...
Witam
Weź dowolny plik autorun z płyty obojetnie jakiej a nastepnie otwórz go w notatniku i wpisz:
[autorun]
open= start.exe Runy_moje/index.htm
icon=Runymoje.ico
plik start exe weźmiesz z Windowsa 98 tam, jest coś takiego w XP tego nie ma. Ten plik musisz skopiować z windowsa 98 i umieścić na płycie z grą. Tutaj w tym miejscu gdzie pisze Runy_moje/index.htm - musisz wpisać nazwę głownej strony startowej pliku html czyli index. Moja strona głowna nazywa się Runy_moje a ty musisz wpisać swoją nazwę. Pod spodem mam napisane: icon=Runymoje.ico
icon to ikona. Czyli oco chodzi ! To proste musisz umieścić albo przyporządkować ikonę do płyty startowej. Jak uruchomisz płytę to ikona ta będzie sie ukazywać po otwarciu mojego komputera zamiast Cd-romu.
****Jeżeli potrzebujesz pliku startowego exe. to pisz do mnie na e-mail:tomaszm75@wp.pl a wyśle ci go. O tym jak zrobić start do płyty dowiesz się również na stronie cdr-info tam chyba pisali o tym zresztą w necie jest pełno artykułów na ten temat.
Pamiętaj też, ze jezeli ktos ma na kompie wyłączoną opcję uruchomiania autostartu to taka płyta mu nie zastartuje - musisz oi tym pamietać.
tomasz