P.S - wyczytałem na stronie producenta ze to moze byc wina pamieci?? te krótkie pikania to sygnał ze cos nie tak z pamieciami!!! ale słaby jestem z angielskiego

PabloW napisał(a):Czasem wystarczy wyjąc kości i wsadzić ponownie, może dołożyć małe odkurzenie. Często też tak miałem w starym kompie. Pozdro.
I-R-A napisał(a): To nie do końca tak - stare pamięci mają to do siebie - że ich styki z czasem korodują - te starsze i droższe były pokrywane złotem - ale czego się nie robiło w ramach oszczędności i obniżaniu ceny - aby nie było z tym problemu - należy szczoteczką od zębów i spirytusie metylowym (najlepiej do czyszczenia głowic video) przetrzeć zarówno sloty jak same końcówki - należy przy tym uważać - aby nie dotykać palcami samych końcówek przed i po czyszczeniu - po wysuszeniu włożyć i będzie na rok z głowy - co do problemów z padem - to jest inna przyczyna - chodzi tu o zasilanie płyty - a konkretnie podtrzymywanie pamięci - winą prawdopodobnie jest zużycie bateri/akumulatorka (w starszych typach były montowane na stałe - wyglądają jak kondensatory wlutowane na leżąco - w nowych - to chyba nie muszę pisać) niech kumpel wymieni bateryjkę - a powinno wszystko wrócić do normy- a swoją drogą - w starych płytach były montowane kondensatory z elektrolitem, który był silnie penetrującym płynem i miał tendencje do wycieku - to wysuszenie kondensatorów może być właśnie także przyczyną - choć raczej rzadko daje taki efekt
spec
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości