• Ogłoszenie:

Metody zabezpieczenia windows xp przed atakami z sieci www

Bezpieczeństwo systemów, usuwanie wirusów, dobieranie programów antywirusowych. Obowiązkowe logi w tym dziale: trzy z FRST + Gmer.

Postprzez eldamian 11 Lut 2010, 01:03

reklama
Do napisania mam prace o tytule "Metody zabezpieczenia windows xp przed atakami z sieci www - dla komputerów osobistych". Całą część teoretyczną oczywiście już przygotowałem. Pozostało mi praktyczne podejście do tematu. Czyli przedstawienie praktycznych rozwiązań, które mają na celu sprawdzenie, oraz uwydatnienie zabezpieczeń win xp przed atakami z sieci Internet. Pierwszym narzędziem jakie mi przyszło na mysł było Microsoft Baseline System Analyzer (MBSA).
Terazx pytanie co dalej :)

Czy kojarzycie jakieś komercjalne/darmowe narzędzia, które są podobne do MBSA, które są może bardziej skuteczniejsze ? Może jakieś aplikacje testujące zabezpiecznia itd. itp. ?

Będe zobowiązany.
eldamian
~user

Dołączenie: 22 Lis 2005, 10:58
Miejscowość: Z bardzo daleka

Postprzez Okocza 11 Lut 2010, 12:11

eldamian, Zależy pod jakim kontem zabezpieczyć. Przed wirusami, przed włamaniami, przed różnymi organizacjami ;)
eMachines E730G - Core i5-430M, 2GiB RAM, ATI Mobility Radeon HD5470, WD 320GiB; Cort Z-44,DR 0.09-0.42, Peavey Backstage
Mac OS X 10.7.4 Lion // Windows 7 Professional x64 // NIE POMAGAM NA PW/GG/E-MAIL
Image
"Moje Ego i Anima spotykają się i wymieniają przepisami na ciasteczka" - Maynard James Keenan
Awatar użytkownika
Okocza
~user

Dołączenie: 19 Mar 2006, 11:53
Pochwały: 406

Postprzez NieWiem 11 Lut 2010, 12:27

Temat rzeka ;)

Firewalle, zamykanie portów, kontrola ruchu sieciowego, łątki od producentów oprogramowania, aktualizacje... milion sposobów i rozwiązań.

Ja osobiście poszedłem krok dalej i zabezpieczyłem komputer w ogóle przed windowsem :)
1. Pomocy udzielam wyłącznie na licencji beerware!
2. Jeśli nie odpowiadam od razu w temacie, to znaczy że mam życie poza internetem. Uszanuj mój dobrowolnie poświęcony czas i nie oczekuj wszystkiego natychmiast. Jeśli nie odpowiadam przez 48 godzin, przyślij PW.

STOP ++> trollom, dzieciom neostrady, emo, Forestom, kotożercom i nienawiści [ nie dotyczy wymienionych wcześniej ]
Image
Awatar użytkownika
NieWiem
~user

Dołączenie: 19 Cze 2009, 17:01
Miejscowość: Okolice Okolic
Pochwały: 171

Powróć do Bezpieczeństwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości