W celu weryfikacji stanu przełącznika dysków postanowiłem na jeszcze innym dysku twardym zainstalować system Zorin OS. Okazało się, że w takim wariancie nie ma żadnych problemów z przełączaniem komputera na działanie pod kontrolą Windows 7 i Zorin OS. To zaś prowadzi do wniosku, że z nieznanych mi powodów PCLinuxOS nie ma zamiaru uruchamiać się w oczekiwany przeze mnie sposób. Dodam jeszcze, że wszystkie wspomniane systemy operacyjne instalowałem w trybie UEFI + Legacy na płycie głównej.
Rozumiem, że, podwójny rozruch dotyczy sytuacji, gdy włączone są jednocześnie dyski z różnymi systemami na nich zainstalowanymi. Ja zaś poszukuję sposobu na niezależne uruchamianie poszczególnych systemów, tak, jakby w danym komputerze działał zawsze tylko jeden system. Wolałbym nie stosować menadżerów wyboru systemu z menu ekranowego. Z moich obserwacji wynika, że działa to według mojego oczekiwania dla 64-bitowego Windows 7 Professional orz Zorina OS. Co i dlaczego jednak niszczy system rozruchu PCLinuxOS? Dopóki nie uruchomię Windowsa czy Zprona OS na rzeczonym komputerze, to PCLinuxOS działa prawidłowo, ale tylko jako jedyny system. Fizyczne odłączenie dysku z zainstalowanym PCLinuksem przed uruchomieniem albo Windows 7 albo Zorinem nic nie daje. Uruchomienie dowolnego z tych systemów wprowadza gdzieś jakieś zmiany w systemie operacyjnym płyty, nawet po fizycznym odłączeniu dysków z Zorinem i Windowsem i podłączeniu jako jedynego w danym układnie dysku z pomyślnie uprzednio zainstalowanym PCLinuksem. W moim przypadku nigdy do tej samej płyty nie są podłączone jednoczenie dyski z różnymi systemami (zawsze tylko i wyłącznie jeden). A mimo to, coś z oprogramowania płyty głównej psuje sektor rozruchowy przy probie uruchomienia PCLinuksa. Gdyby którykolwiek z dysków z zainstalowanym Windowsem czy Zorinem był podłączany do płyty głównej jednocześnie z dyskiem z PXLinukdem, to mógłbym obserwowaną anomalię jakoś uzasadnić, Ale nie w tym przypadku, Wszytko uruchamiane osobno i nigdy jednocześnie, a mimo to, nawet jednokrotne uprzednie uruchomienie Zorina czy Windowsa, niweczy moje zamiary.
Czy zatem da się w jakiś sposób spowodować, żeby PCLinuxOS uruchamiał się jednak w oczekiwanej przeze mnie konfiguracji sprzętowej?