Na komputerze mam obecnie zainstalowany Win7 64bit na dysku 180gb(3 partycje - systemowa i dwie na dane(jedna "logical", a druga "primary"), ale ostatnio kupiłem 2tb samsunga z zamysłem magazynu danych(3 partycje, podzielone po równo), jednak teraz naszła mnie ochota żeby postawić równoległego Win8 64bit, ale na wydzielonej partycji z tego większego dysku(w takim wypadku 4 partycje, 2 równe, 1 mniejsza i jedna na Win8 - wszystkie "Primary"). Instaluję z płyty, po wpisaniu klucza, kiedy dochodzi do wyboru partycji, to bez znaczenia czy mam utworzoną tę partycję czy po prostu unallocated space, system odmawia instalacji komunikatem, z którego 'rozumiem' że partycja/dysk jest gpt(?) - The selected disk is of the GPT partition style. Na dysku pierwszym system da się zainstalować tylko na partycji logical, na której mam dane.
Stąd moje pytanie:
Czy jest sposób, żeby zainstalować Win8 bez formatu/zmian powodujących utratę danych na dysku 2tb, czy jednak będę musiał po prostu zainstalować system na tym dysku pierwszym i zapomnieć o drugim dysku w kontekście instalacji OS?