• Ogłoszenie:

Błąd podczas instalacji systemu xp . pomocy !!!

Wszystko odnośnie systemów z rodziny Microsoft

Postprzez pdk24 28 Lis 2010, 19:46

reklama
Witam!
Otóż mój problem polega na tym że nie mogę zainstalować systemu xp. Wszystko zaczyna się dobrze ale gdy pojawia się okno do wybierania dysku pojawia się komunikat że nie wykryto żadnych dysków twardych. o co chodzi ? wie ktoś może jak zainstalować xp, o co chodzi z tym komunikatem - przecież mam dysk twardy.
Dodam tyle że miałem na komputerze zainstalowany system windows Vista Home Premium.
pdk24
~user

Dołączenie: 26 Paź 2010, 17:58

Postprzez KamilK 28 Lis 2010, 20:51

Pewnie masz dysk SATA więc musisz zainstalować sterowniki Sata Raid przed instalacją windowsa z dyskietki.
A dokładniej - to - startujesz CD WinXP i podczas ładowania instalatora on cie informuje o tym żeby nacisnąć przycisk (Chyba F6) aby zainstalować sterowniki.Na Viście nie krzyczy o sterowniki bo ma je zintegrowane na płycie...;)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez KamilK, 28 Lis 2010, 20:54, edytowano w sumie 1 raz
Kiedy pije, pije szczerze, kiedy pije Bóg mnie strzeże...
Awatar użytkownika
KamilK
~user

Dołączenie: 14 Lut 2006, 22:55
Pochwały: 20

Postprzez Sh@m@N 28 Lis 2010, 20:54

... lub w BIOS ustawiasz obsługę dysków SATA jako IDE ...
Sh@m@N
~user

Dołączenie: 16 Wrz 2009, 16:52
Pochwały: 101

Postprzez pdk24 29 Lis 2010, 12:35

aha dzięki za podpowiedzi dzisiaj spróbuje jeszcze raz zainstalować słyszałem już wcześniej o tej opcji z Biosem więc od tego spróbuje :]

Dodano Dzisiaj, 10:35:
możecie powiedzieć jak ustawić to w biosie ? płyta główna - ASUSTek Computer inc P5VD2-VM/SI

Dodano Dzisiaj, 10:36:
możecie powiedzieć jak ustawić to w biosie ? płyta główna - ASUSTek Computer inc P5VD2-VM/SI
pdk24
~user

Dołączenie: 26 Paź 2010, 17:58

Powróć do System Windows

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości