vudi napisał(a):nie no ja dziele normlanie podczas formatu chce podzielic dyska na 5 partycji o ile to mozliwe
MUTOPOMPKA napisał(a):vudi napisał(a):nie no ja dziele normlanie podczas formatu chce podzielic dyska na 5 partycji o ile to mozliwe
Możliwe jest wszystko. Nawet założenie 10 partycji!!! Tylko powiedz, po co???
Jeśli masz dysk 160GB to:
1) Odpal sobie Partition Magica, RainishPartitionManagera itp..
2) Popatrz, ile Ci wykrywa miejsca na dysku
3) Podziel tak, jak sam uważasz..
Ale pamiętaj, że ilość miejsca po założeniu partycji nie będzie równa ilości miejsca całkowitego na dysku. Nie będę tłumaczyć czemu się tak dzieje, bo musiałbym opisać całą procedurę jaką wykonują programy dzieląc dysk na partycje i czemu pozostaje jeszcze kilka(naście) MB powierzchni niewykorzystanych, ale po krótce:
Po dzieleniu dysku na partycje zostaje obszar niepodzielony. Wynika to ze struktury FAT-u jak i tego, że zaadresowane zostają maksymalnie sektory na dysku. Do tego producenci podają przestrzeń dyskową stosując przelicznik 1MB jako 1MB = 1000x1000 bajtów, a komputery traktują 1MB jako 1MB = 1024x1024 bajtów.
Nexan napisał(a):hmmm moze to bedzie noobne pytanie ale jest taka mozliwosc ze on ma po porstu stara plyte glowna i moze nie wykrywac tak duzego dysku ?? Np tak jak z prockami ?
vudi napisał(a):nie sadze aby to byla widna plyty glownej (kupiona byla 2 lata temu)
ReN napisał(a):W takim przypadku aktualizacja BIOS'u rozwiązuje problm
MUTOPOMPKA napisał(a):Ja mam płytę kupioną 10lat temu (Abit KT7-RAID) na chipsecie Via KT133.. A mam dysk 120GB.. Wgrałem sobie modowanego biosa i nie mam żadnych problemów z podpinaniem większych dysków niż 120GB...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości