w zeszłym sezonie oglądałem ligę angielską na sopcascie, przeważnie u gościa o nicku Bloodzeed. Ładna jakość, nie tnie.
Jakieś 2-3tyg temu miałem format. Dzisiaj Premier League znowu ruszyła i włączyłem u tego samego gościa mecz Newcastle vs Tottenham. I niestety transmisja ścinała. Dla porównania podpiąłem laptopa i tam wszystko ładnie śmigało.
Problem w tym, że nie zawsze mam dostęp do tego laptopa więc chciałbym ogarnąć sprawę. Komputer jest dość stary, laptop dużo nowszy. Ktoś mógłby powiedzieć, że to to.. Ale jak wspominałem przed formatem wszystko było okej.
Dzisiaj w ogóle słabo buforowało. Na poziomie 40-60 a i tak wtedy obraz był jakby w zwolnionym tempie. Komentarz wyraźnie ścinał. Jak podpinałem laptopa to miałem wrażenie, że nawet na tym samym poziomie bufora (ok 60) transmisja była płynna. Dodatkowo bufor szedł dalej. Nie zatrzymywał się na tym poziomie i nie spadał.
W trakcie meczu przeinstalowałem K-Lite Codeck Pack, zainstalowałem dodatkowo xp codec pack, zainstalowałem Windows Media Player 11 bo miałem jakąś starsza wersje. Nic nie pomogło. Zainstalowałem też starszą wersje Sopacasta (3.4 obecnie mam 3.5).
Nic nie dało. Słabo buforowało i transmisja ścinała. Myślałem, że może rzeczywiście komputer stary, ale czemu wcześniej działało? Ogólnie miałem wrażenie, że na laptopie lepiej buforowało a przecież ten sam internet. Podpinałem kabel na zmianę ze 3 razy i na laptopie cacy na pc ścinało.
Jakieś pomysły? Coś doinstalować? Odinstalować?