Wiec tak:
Moj sprzet:
Dell Latitude D620
karta graficzna: Mobile Intel(R) 945GM Express Chipset Family.
Ram: DDR 1024
Procesor Intel Core Duo Inside 1,7 Ghz
Linux Ubuntu 7.04
Teraz kilka pytan:
1. Jak juz wczesniej pisalem moja mlodsza siostra lubi grac w "Tibie". Ale owa gra u mnie nie dziala.Napisalem problem na forum ubuntu.pl i odpisali mi zeby zainstalowac sterowniki "i810" ze te sterownki sa do mojej karty graficznej, Ale gra nie dziala dalej, napisalem problem na officjalnym forum gry i odpisali mi takie cos
- Kod: Zaznacz wszystko
Intel released 945 drivers for X some time ago. That the i810 drivers arn't any good for playing games is well known. You might consider changing the driver you use..................you'll have to download the drivers from the original xorg homepage. Look out for xf86-video-intel-2.0.0 there, and build them.
I nie wiem jak zainstalowac te sterowniki
xf86-video-intel-2.0.0
czy jest taka mozliwosc zeby te sterowniki sciagnac przez:
sudo apt-get~
Jezeli jest bardzo bym prosil o doczepienie tego bo ja sam nie potrafie.
2.Czytajac na officjalnym forum "Tibia" zobaczylem temat, ze ktos ma rowniez problem z ta gra pod Linuxa. I odpisali mu takie cos:
Linux tibia client only works on kernel 2.6.17-11.
I had the same problem, and it works now.
Pytanie moze zabrzmic dziwnie/glupio. Czy Ubuntu 7.04 posiada owego Kernela ? Czy
to jakos trzeba zainstalowac ?
3. Znalazlem kilka temato w jezyku anngielskum , jak wylaczyc Touchpada. Wpisywalem to co trzeba bylo w xorg.conf, ale nic nie pomoglo. Moze ktos mi podac co dokladnie wpisac ?
4.Dzisiaj zainstalowalem "Beryla" po skonczecniu instalacji, wlaczylem "Menedzer Beryl" i wszystko ladnie dzialalo, zrestartowalem komputer i wlaczylem spowrotem "Menedzer Beryl" Menedzer sie wlaczyl, ale efekty graficzne juz nie, a mimo to sa zaznaczone w berylu. "Beryla" instalowalem 3 razy i ten problem wystepowal 2 razy nie wiem od czego, raz "Beryl" dzialal dobrze, ale instalowalem jakies inne programy i musialem zainstalowac od nowa Linuxa. Dodam jeszcze ze te 3 instalacje przeprowadzilem wedlug 1 Poradnika w wpisujac wszystko to samo.
Z gory dziekuje za kazda pomoc.
Edit:
Zapomialem dodac do pkt1. znalazlem na stronce takie cos:
5.4.3.1 Configuration with Intel® i810 Graphics Chipsets
Intel: i810, i810-DC100, i810E, i815, 830M, 845G, 852GM, 852GME, 855GM,
855GME, 865G, 915G and 915GM SVGA controllers
Nie znalazlem tutaj modelu mojej karty graficznej, wiec nie wiem czemu na Ubuntu.pl podali mi ze moja karta "bardzo" dobrze chodzi na sterownikach "i810"