Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

od dłuższego czasu nie moge sobie poradzić z pewnym problemem.Mianowicie chodzi mi o gry splinter cell.Mam sprzęt :
GeForce 7950 GX2 (1024)
intel core 2 duo 2.13
2 GB DDR 2
płyte głóną Gigabyte 6Quad (Ga-965P-DQ6)
problem wygląda tak , że kiedyś grałem sobie pięknie w splintera 1 jak i w pandora tomorrow które mam oryginalne i wszystko chodziło idealnie na full detalach.po dłuższym okresie czasu znowu chciałem pograć no i zaczęły się problemy.Splinter cell 1 - wszystko ok tylko postać się rusza jak w matrixie pomimo że kamera otoczenie i cienie ,,chodzą" dobrze i tylko postać zwalnia.Splinter cell pandora tomorrow - po instalce sprawdza parametry i tylko jedno mu nie pasuje

mianowicie ,,Non power-of-two render target support" a po jakimś czasie nie pasuje mu ,,CPU Frequency" zaznacza mi wartość minusową mimo że na początku było ok

gre włącze ale już reklama ubisoftu tak strasznie mi przycina że szok, co ciekawe przy grze splinter cell chaos theory postać Sama chodzi normalnie ale mam wrażenie jakby reszta zwalniała.Mam direct 9 z kwietnia 2007 ale próbowałem różnych i nic nie dało.Dodam jeszcze, że jak wszystko działało dobrze to był stary BIOS a później oddałem kompa do serwisu i mi wgrali nowy i może oni coś namieszali nie wiem.Aktualnie mam sterowniki ForceWare 93.71 ale zmiana nic nie daje bo sprawdzałem.Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie jak to naprawić byłbym BARDZO WDZIĘCZNY NAPRAWDE tylko jeśli miałbym coś robić w kompie sam od środka to odpada bo mam go na gwarancji jeszcze więc najwyżej zasygnalizujcie mi co powinni z nim zrobić.Dzięki za wszelka pomoc POZDRAWIAM