henrii napisał(a):a) czy linux jest wolniejszy od xp?
Dystrybucje Super-User-Friendly typu Ubuntu mogą być wolniejsze, aczkolwiek jest wiele dystrybucji które biją XP na glowę

b) zuzywa wiecej pamieci?
Ja zaraz po uruchomieniu mam zużycie ok. 80MB (KDE, SuperKaramba). Po jakimś czasie używania po zamknięciu wszystkich programów jest max 140MB, nawet mniej (mam 1280MB). Duża część pozostałej pamięci idzie jako cache, czyli się nie marnuje

henrii napisał(a):c) czy gry chodza tak samo na obu systemach?
Jest sporo gierek natywnie działających na Linuksie, na przykładzie Enemy Territory: pod Linuksem mam więcej FPS niż pod Windows. Co do gier odpalanych przez Wine i Cedega (gry windowsowe) - generalnie chodzą podobnie, ale zdarza się że czasem wolniej a czasem szybciej

d) czy sa problemy z instalacja gier/programow na linuxie
W super-user-friendly dystrybucjach typu Ubuntu nie ma większych problemów - prowadzony jesteś dosłownie za rączkę

Aczkolwiek nie każdy program Windowsowy (czy gra) działają bez problemów - niektóre wcale nie działają. Ale cóż - Linux to nie Windows (i dobrze że nim nie jest). Linux ma za to wielką bazę darmowych, otwartych programów które w dużej mierze wystarczają

okocza napisał(a):jesli nie znasz sie na komendach w linuxie to mozesz miec klopoty z instalacja Wink poza tym dodawanie repozytoriów. nie jest tak latwo i przyjemnie jak na windowsie ze dwa razy na exe i instalator prowadzi Cie za raczke Wink
Chyba nie mówisz o takim na przykład Ubuntu? Bo jak tak to głupoty gadasz...
na linuxa jest duzo mniej gier niz na windowsa
Tylko że wiele gier Windowsowych można odpalić przez Wine lub Cedega - czasami nawet działają szybciej niż pod Windows
Pzdr.