1) uruchamiam program Ad-Aware SE Personal
2) Potem Next i program wyszukuje pliki i skanuje system
3) Kiedy skończy program skanowanie dysku w poszukiwaniu obiektów oznajmia to charakterystycznym dzwiękiem i wykazuje dane co znalazł:
Summary
27 Running Processes________________5 processes identified
1142 Process Modules________________4 Modules identified
26 Registry keys identified
236 Objects Recognized_____________113 Registry Values Identified
0 Objects Ignored_________________87 Files identified
236 NEW Critical Objects______________1 Folders identified
Przy 236 NEW Critical Objects miga mi śmieszna ikonka pająka. Co to oznacza ? Czy to oznacza ze program znalazł aż tyle programów szpiegów spyware i różnego badziewia ?? Pod 236 NEW Critical Objects pojawia mi sie zółty znak trójkątny z wykrzyknikiem w środku a obok niego pisze 38 Negligible objects - dalej mam dwa przyciski Show logfile i next. Ja klikam next i pojawia mi się nowe okno o nazwie Scanning results.
Tam jest okno i zaczynając od lewej strony jest:
Obj, wendor, type, category, object. Skoro program wcześniej wykrył 236 NEW Critical Objects to ja mam te wszystkie zaznaczyć ?? Tu gdzie jest obj są puste pola do zaznaczenia jednak nic nie jest zaznaczone - to ja mam zaznaczyć wszystko ?? To okno pokazuje np: pliki rejestru vx2 Regkey malware HKEY_CURRENT_USER:sof... Inny plik w tym oknie to taka śmieszne ikonki zólte kółko z małym u góry czerwonym x a obok niego pisze Tarcking IECache data miner C://Docume~`1\Tomek\ustawi.... Takich śmiesznych ikonek tego typu jak się niepomuyliłem mam 61. Teraz mam pytanie które ikonki mam usunąć a które zostawić ???
proszę o odpowiedź _ TOMASZ.