Mianowicie po zakończeniu/zamknięciu odtwarzania filmu w MPC nagle zniknął dźwięk z całego systemu XP SP3. Po sprawdzeniu suwaków głośności w programie jak i poza nim oraz wyciszenia, przeskanowaniu/naprawie błędów, sprawdzeniu virusów, zainstalowałem ponownie poprawkę dla kart Audigy2 i dźwięk pojawił się wszędzie poza MPC.
Zainstalowałem sterowniki k.dźwiękowej. Następnie nie widząc poprawy bez zastanowienia usunąłem, wyczyściłem i ponownie zainstalowałem kodeki - co oczywiście okazało się bezcelowe, jako że MPC działa w jednym, osobnym pliku portable. Pobrałem więc kilka innych wersji MPC - również nie mają dźwięku.
Te samo MPC działa poprawnie na drugim systemie W.7 .
Nie mam więcej pomysłów na rozwiązanie. Jeśli wam coś przyszło do głowy napiszcie proszę.
Temat aktywny przez 2 dni. Potem - choć totalnie nie mam ochoty spędzać tak wolnego dnia - postawię całość na nowo.
edit:
- MPC - to skrót od Media Player Classic
- Naprawiając system z płytki instalacyjnej mogą zniknąć niektóre pliki, np. z Moich Dokumentów, lub Danych Aplikacji ?
Dodano 12.11.2013 01:07:38:
Okay, po wielu zabawach odinstalowałem wszystkie sterowniki dźwiękowe kolejny raz. Choć pierwszy w całości ręcznie - bez użycia różnego rodzaju czyścicieli sterowników. Potem zainstalowałem łatkę wspomnianą wyżej łatkę systemową oraz driver z creativowym mixerem. Komp nie wyleciał przez okno, a MPC ponownie odtwarza dźwięk. Pełnia szczęścia.
Na ostatniej wersji sterownika dźwięk jest widocznie lepszy, jednak mam dość zabawy ze sprzętem by dalej kombinować. "Może za rok..."
Problem rozwiązany.