Thunderas napisał(a):ogólnie sma zmiana softu nie powoduje utraty gwarancji o ile do tego trzeba zmienić product code.
Przypominając sobie jak miałem na szybko zaktualizować dla kolegi telefon, Nokię 6303 (bez boxa) przez Nokia Software Updater chciałem zmienić Product Code na ogólny EURO3 (czyli "zdebrandingować" telefon) to automatycznie przywracał mi się stary numerek, to samo jest np. w moim telefonie N85 i ogólnie w nowych wydaniach modeli od Nokii (przynajmniej koniec 2008 roku).
Jeżeli chcemy zmienić soft to możemy użyć programów serwisowych (Phoenix czy J.A.F.) działających poprzez zwykły kabelek USB dodany w zestawie z telefonem - wystarczy pobrać paczkę z oprogramowaniem, wrzucić do odpowiedniego katalogu i można rozpocząć flashowanie.
A co do zmiany wersji oprogramowania telefonu to nie polecam takich głupich zmian np. na język francuski czy coś podobnego ponieważ później zapewne będzie się chciało sprzedać/oddać telefon a tu nieznane nam języki i trzeba ponownie wgrywać polskie oprogramowanie na łeb na szyję, lepiej zostać przy takim jakie jest i sobie głowy nie zawracać. Sam znam trzy języki i na Niemiecki nigdy nie przestawię telefonu (jestem przeciwko procesowi germanizacji

).
Pozdrawiam