SPRAWDZONY PRZEPIS MOJEGO TATY

pyszne piłem duzo i jest wyśmienite
z wiśni odgnieść sok z nich do tego są maszynki a jesli czysty sok oczywiscie moze byc pare owoców jak sie nie uda w dymionie 1/3 soku z tych owoców nie musi byc całkiem czysty 2/3 wody z cukrem najpierw zagotowac ja z cukrem zeby sie cukier rozpuscił cukru tyle dopki sie rozpuszcza robi sie taki likier potem sie studzi (woda przegotowana) ostudzic do nie zimna tylko do ciepła a potem wlewasz do tego dymionu
jezeli dymion ma 50 litrów czy 45 to do tego rozpuszczach w granicy 10/12 kilo cukru na 2/3 dymionu wody
i to po ostudzeniu zalewasz
Ja (2-07-2007 19:37)
jesli nie ma duzo owoców w dymionie to sie nie zalewa do pełna
bo moze wypierdzielic
a jesli czysty sok
to mozna zostawic z 10 cm od góry
mozna kupic pożywke do drożdży winnych ale samą pożywke
pisze ile wsypac na torebce
rozpuscic w ciepłej wodzie i wlać
jakby było dużo farfocli w dymionie to nie zamykac odrazu korkiem z rurką
bo moze dymion wydupcyc

juz tak raz mialem nie polecam podłoga sie klei przez miesiąc
powtarzam:
jak masz 45-50 l dymion to 10-12 kilo na 2/3 tego
oczywiscie jak bedzie wiecej soku niz 1/3 dymionu to nie bedzie szkodzilo
góra połowa
jak do 50 litrów dymion to 20 l soku wystarczy wystarczy
oczywiscie jak masz mniejszy dymion to odpowiednio zmiejszasz proporcje ilosci soku i wody z cukrem
[ Dodano: Dzisiaj o 18:11 ] podobnie robi sie sok z winogron i porzeczek
[ Dodano: Dzisiaj o 18:11 ] i tym samym sposobem
[ Dodano: Dzisiaj o 18:12 ] kjubus napisał(a):za jakis czas (zanim jeszcze bedzie gotowe wino) bedziecie je kilka razy przelewac, wiec miejcie wystarczajaco duzo garnkow:)
zgadzam sie z tym co jakisz czas nalezy przelewac nawet nie gotowe wino