Z zamiarem kupna nowego kompa tułam sie juz bardzo długo, (przeszkoda od zawsze jest zebranie kasy

juz kilkakrotnie mialem jasnosc co do wyboru podzespołów do mojego zestawu, ale z biegiem czasu jestem coraz bardziej rozkojażony i w chwili gdy mam juz troche kasy jestem zupełnie NIezdecydowany

Podstawowy problem to wybór MOba i procka
od dawna bylem zwolennikiem Asusa i AMD pożniej zmienilem zdanie na:
DFI LanParty UT nF590 Sli M2/G + AMD Athlon 64 X2 5200 =ok. 1300zl
Kolejne wachania pojawily sie wraz z plyta ASUS Crosshair, jednak ASUS??
Na dzień dzisiejszy bardzo poważnie jednak zastanawiam sie nad duetem:
ASUS P5B Deluxe + C2Duo E6400 2.13 GHz =ok. 1300zl
Ceny podobne, co prawda zegra intela mniejszy ale zato jaki potencjal,
ciekawe na ile wkrecil bym AMD 2,8?? a intel poleci bez problemu ponad 3Ghz
I zaraz nasuwa mi sie pytanie czy lepiej uzywac sprzetu który nominalnie jest mocniejszy i miec 100% pewnosci ze niczego mi nie trafi, czy jednak kupic c2d i pracowac na wykreconym?? czy przy wyboze dobrego MOba i zailacza moze on pracowac latami?? czy jest to niebezpieczne??
co do reszty zestawu to chce wsadzic
Patriot Dual XBLK 1GHz CL4 / 800MHz CL3
Kolejne pytanie, czy lepiej 4x512 czy 2x1G
a co do karty to prosze doradzcie mi sami, zestaw powinien kosztowac nie wiecej niz 3k zl (mowie tylko o pudle)
Zalezy mi na tym zeby caly zestaw byl optymalnie dobrany, wiec jak widzicie jakies rozbieznosci w moich propozycjach to zasugerujcie zmiany, bo doswiadczenia nie mam w skladaniu kompów i nie mam zielonego pojecia co w tych propozycjach bedzie waskim gardlem, np za duzo ramu w stosunku do zegara procka itp.
Za wyczerpujace odpowiedzi bede BARDZO wdzieczny!!! rozwiejcie prosze moje wszystkie wontpliwosci, popierajac swoje zdania mozcnymi argumetami.
a każdą odpowiedz z góry WIELKIE THX!!!
POzdrawiam @ll