Mam płytę ASUS KK8V-X ES ze sterownikiem VIA RAID VT 8237 ,Athlon 3000+ ,512Mb, do tej pory miałem jeden dysk 80Gb Seagate SATA II. Dokupiłem drugi dysk Samsung 250Gb SATA II i przy załączaniu komputera wyskakuje błąd na niebieskim ekraniku:
"Pojawił się problem i system windows zostanie zamknięty aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
Sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów ,usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych.Sprawdź dysk twardy aby upewnić się że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany.
Uruchom program CHKDSK /F aby sprawdzić czy dysk twardy nie jest uszkodzony a następnie ponownie uruchom komputer.
Informacje techniczne
*** STOP: 0x00000078 (0xF8A84528, 0xc0000034,0x00000000, 0x00000000)."
Wykonałem CHKDSK /F i wszystko w porządku z dyskiem , bios Raid'a przy starcie nie widzi wogóle drugiego dysku (250Gb Samsung) choć po czwartym lub piątym restarcie go zobaczy i wtedy wszystko gra.Czy faktycznie trzeba ustawić zworkę na SATA 150 w Samsungu? W Seagate nic nie musiałem zmieniać wystarczyła dyskietka ze sterami RAID od płyty K8VX-SE przy instalacji Windowsa i chodził.
Co może być powodem że czasami Bios Raid'a nie widzi drugiego dysku (kable nowe) czy moze jest zbyt duży (250Gb)???
Bardzo proszę o pomoc.