magiamaja napisał(a): głównie dla świeżutkiego prezentu urodzinowego GOTHICA 3.
Żeby zagrać w miarę znośnie w tego Gothica trzeba mieć conajmniej 1,5-2GB pamięci ram i w miarę przyzwoitą karte graficzną i procek. Jak podasz reszte konfiguracji to zobaczymy co da się zrobić.
magiamaja napisał(a):Ja mam PC3200 (200 MHz Kingstona DDR-SDRAM 2x256MB.
Skoro masz pamięć DDR to napewno DDR2 nie włożysz, czyli na allegro szukaj pamięci jedynie PC3200.
magiamaja napisał(a):A może nie muszę kupować aż 2x1024 bo to zależy od szybkości, jak to jest? Podkreślam, że kupuję pamięć pod kątem GOTHICA 3.
Do Gothica jak wspomniałem powinno wystarczyć do znośnej gry 2 GB jednak im więcej pamięci tym lepiej. Zwróć uwagę na ilość slotów na płycie głównej. Jak masz tylko 4(a wydaje mi się, że więcej nie masz) to włożysz maksymalnie 2 sloty, bo pozostałe 2 masz już zajęte. Czyli 3x512 odpada.
Co do szybkości, to masz pamięć jak sądze pracującą w dualu z częstotliwością 400Mhz. Najlepiej dokupić pamięć pracującą z tą samą częstotliwością. Jak włożysz np. 333 to pozostałe pamięci również zwolnią i odnotujesz spadek wydajności. Oprócz taktowania ważne są jeszcze timingi pamięci, najlepiej dokup pamięć z timingami zbliżonymi do tych które aktualnie posiadasz.